Gündem Hilal planı

Hilal planı

19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Fırat’ın doğusuna iki ana noktadan girme planı yapan TSK, hilal harekâtı ile 40 kilometrelik bölgede güvenlik koridoru oluşturmayı amaçlıyor. Sınıra Fırtına topları yerleştirildi. ABD ise zırhlı araç ve silah sevkiyatı yapıyor

Hilal planı

Suriye’nin kuzeyindeki PYD/YPG hedeflerine yönelik kapsamlı harekât hazırlığı yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) operasyonun planlamasına yönelik hazırlıkları tamamladı. Harekâtta hedef alınacak noktalar arasında yer alan Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Tel Abyad sınırına, 40 kilometre menzilli Fırtına obüs topları konuşlandırıldı. Cerablus ve El Bab bölgesinden ise sınır hattındaki merkezlere terör örgütleri DAEŞ ve YPG’ye karşı savaşmış eğitimli ÖSO güçleri sevk ediliyor.

Haberin Devamı

40 KM. GÜVENLİ ALAN

Menbiç’in yanı sıra Mardin’in Nusaybin ilçesi karşısındaki Kamışlı kenti yakınlarından bölgeye girerek hilal şeklinde ilerlemesi beklenen TSK güçlerine ön cephede ÖSO güçleri de destek sunacak. Sınır hattından iç kesimlere doğru güvenli koridor oluşturulması sonrası stratejik konumdaki Tel Abyad, Resulayn ve Ayn El-Arab (Kobani) gibi yerleşim birimlerine girilmesinin plan dahilinde olduğu ileri sürüldü. TSK’nın nihai amacının terör örgütünün siyasi ve askeri yapılanmalarını sınırdan uzaklaştırmak ve bölgede 40 kilometrelik güvenli bölge oluşturmak olduğu öğrenildi.

YENİ SİLAH SEVKİYATI

TSK’nın bölgeye yönelik harekât hazırlığını yakından izleyen ABD’nin bölgede üslendikleri noktaların koordinatlarını Türkiye ile paylaştığı ve harekâta ilişkin bölgedeki askeri yetkililerinin Türk yetkililerle görüşme halinde olduğu ileri sürüldü. Tüm bu gelişmelere karşın ABD’nin bölgede son günlerde güçlerini hareketlendirmesi de dikkati çekiyor. Başta Menbiç olmak üzere, sınır hattında helikopterle devriye uçuşlarını artıran ABD, önceki gün Irak üzerinden bölgeye yeni silah sevkıyatı yaptı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), koalisyonunun 150 TIR askeri malzemeyi Fırat’ın doğusuna gönderdiğini haber verdi. İçinde her türlü askeri malzemenin ve Hammer tipi askeri aracın yer aldığı askeri yardım konvoyunun Suriye’nin kuzeyine gönderildiği ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Suriye yönetimi ise Suriye için yazılan anayasada, Kürtlere ne bağımsızlık ne de federal hakların tanınmasını kabul edeceklerini açıkladı. Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Kürtlerin Suriye’nin önemli bir parçası olduğunu, hükümetin çıkarları çerçevesinde her zaman diyaloğa hazır olduklarını söyledi. Muallim, “Suriye, Kürtlerle diyalog kurmaya hazır. Ama herkesi uyarıyoruz, Amerika’nın vehim ve hayallerine kapılmayın. Özellikle de Suriye’de Kürtlerin durumunun geleceğiyle ilgili. Suriye’de hiç kimse bağımsız veya federal yapıları kabul etmez. Vatana geri dönmekten başka bir alternatif yoktur” dedi.

Yazarlar