Gündem ‘Hintliler Başçı’dan ders alsın’

‘Hintliler Başçı’dan ders alsın’

07.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Hint para birimi rupi’nin dolar karşısında rekor düşük seviyelere gerilemesinin ardından Hindistan Merkez Bankası’na Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’ndan ders alması çağrısı yapıldı.

‘Hintliler Başçı’dan ders alsın’


İngiliz Reuters Haber Ajansı’nda yayınlanan Sujata Rao imzalı haber analizde, rupi’nin değerinin nasıl yükseltilmesi gerektiğinin Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya sorulabileceği yazıldı.
Bu yıl hem Türk lirası, hem de rupi’nin dolar karşısında yüzde 10’a yakın değer kaybına uğradığını yazan Reuters, iki ülkenin merkez bankasının duruşlarının farklı sonuçlar verdiğini belirtti. Türkiye’de de, Hindistan’da da merkez bankalarının faizi artırma taraftarı olmadığını dile getiren Reuters, bankaların sıkılaştırmaya gittiğini ancak piyasaların Hintlilerin ‘cesareti’ konusunda ikna olmadığını belirtti.

‘Duruş sağlam’
HSBC Londra analisti Murat Toprak, “Artık iş merkez bankalarının inanılırlığına kadar geldi. Türkiye daha inanılır. Hindistan’ın para politikası duruşu ile hamleleri arasında kopukluk var. Türkiye’nin duruşu ise açık: ‘Parayı korumak için gerekirse buradayız’ diyor.”