Gündem Hipnozla işkence davası: “Cemaatle ilgili verdiğim beyanları hatırlamıyorum”

Hipnozla işkence davası: “Cemaatle ilgili verdiğim beyanları hatırlamıyorum”

19.02.2010 - 17:57 | Son Güncellenme:

.

Hipnozla işkence davası: “Cemaatle ilgili verdiğim beyanları hatırlamıyorum”

SORGULADIĞI kişilere işkence yapıp hipnozla ifade aldığı inddiasıyla emekli yrbay Gürol Doğan’ın yargılandığı Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada şikayetçi astsubay Ali Balta, “Bana yönelik yapılan soruşturmada emre itaatsizlik ve askeri yazışma sistemi DYS sistemine girildiğine dair suçlamalar vardı. Cemaatle ilgili verdiğim beyanları hatırlamıyorum” dedi.

Bugün yapılan duruşmaya Gürol Doğan’dan şikayetçi olan astsubay Ali Balta katıldı. Astsubay Balta mahkemeye verdiği ifadede, 4 Mart 2009 tarihinde ilk kez yarbay Gürol Doğan’ı, yanında da askeri başsavcı Albay Ahmet Zeki Üçok'un bulunduğunu söyledi.

“Sivil olan ve JİTEM’den geldiklerini söyleyen subaylar, bana sorular sordular” diyen astsubay Balta, gündüzleri uyutulmayıp, geceleri sabaha kadar sorgulandığını söyledi. Balta, “Devamlı olarak soru soruyorlardı. Bana yönelik yapılan soruşturmada emre itaatsizlik ve DYS sistemine girildiğine dair suçlamalar vardı. Cemaatle ilgili verdiğim beyanları hatırlamıyorum. Doğan sürekli olarak gözlerine bakmamı istiyordu. Bu sorgulama Mart ayının 7’sinden başlayıp 11’ine kadar devam etti. 7-11 Mart tarihleri arasında verdiğim yazılı ifadelerin içeriğini hatırlamıyorum. 7.3.2009 tarihinde verdiğim ifadede önce Yarbay Gürol Doğan ve avukatım olduğunu söyleyen şahıslar geldi. Ahmet Zeki Üçok bana birkaç sayfa yazı verdi ve bunları okumamı istedi. O tarihlerde verdiğim beyanlar kesinlikle bana ait değildir. Yarbay, bana hipnozcu olduğunu ve istediğini söyletebileceği söyledi. Albay Cemal Temizöz’ü de oda hapsi sırasında istihbarat subayı Murat Karatay ile birlikte gördüm. Temizöz, bana DYS (askeri yazışma sistemi) sistemiyle ilgili sorular sordu” diye konuştu.

Mahkeme hayeti, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan üç astsubayın tahlil sonuçlarının istenmesi, Ankara’daki Askeri Savcılıktan gelecek soruşturma dosyasının beklenmesi, olay günü sorugulamaya katılan askeri personelin ifadelerinin alınması için 19 Mart’a erteledi, Emekli yarbayın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Duruşma sonrası astsubayın Ankara’dan gelen avukatı Mustafa Dokumacı , gazetecilerin adli çıkışında fotograf çektikleri gerekçesiyle 3 medya mensubundan şikayetçi oldu. Medya mensupları da avukattan haberleşme özgürlüklerinin kısıtlandığı gerekçesiyle davacı oldular.

OLAY NASIL OLMUŞTU?
Kayseri 2'nci Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı’nda görev yapan 3 astsubay, 3 Mart 2009 tarihinde gözaltına alınmış, 14 gün sonra 17 Mart’ta tutuklanmışlardı. Astsubay Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç süre tutuklu kaldıktan sonra salıverilmişti. Görevlerine dönen askerler, kendilerine işkence yapılıp hipnozla ifadelerinin alındığı yönünde Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunması üzerine hipnozla ifade aldığı ileri sürülen emekli Yarbay Gürol Doğan hakkında Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış ve yargılanmasına başlanmıştı. Olaya adı karışan emekli yarbayın, 12 Ocak’da ilk kez hakim karşısına çıktığı ilk duruşmada Mahkeme heyeti, yöneltilen suçların ağırlığını ve delillerin karartılabileceğini belirterek, Gürol Doğan’ı tutuklamıştı. Sanık avukatı Metin Ceylan ise, müvekkilinin kendi isteği ile mahkemeye geldiğini ve kaçma durumunun söz konusu olamayacağını savunarak, karara itiraz etmiş, ancak mahkeme, itirazı reddetmişti.