Gündem Hrant Dink davasında 2 askere daha soruşturma

Hrant Dink davasında 2 askere daha soruşturma

11.11.2008 - 19:32 | Son Güncellenme:

AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde ihmalleri olan askerlerle ilgili soruşturmada, 2 askerin daha savcılıkta ifadesinin alınmasına karar verildi

Hrant Dink davasında 2 askere daha soruşturma

Dink ailesinin avukatlarının Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’ne yaptıkları başvuru sonucunda Jandarma Astsubay Hüseyin Yılmaz ve Jandarma Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır hakkında da cinayette ihmalleri olduğu gerekçesiyle soruşturma açılmasına izin verildi.
Hrant Dink’in öldürüleceği istihbaratını aldıkları halde gerekeni yapmadıkları için ‘görevi ihmalle’ suçlanan Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin hakkında Trabzon 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi’nde 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Sözkonusu davanın önceki duruşmasında tanık sıfatıyla ifade veren Jandarma Astsubay Hüseyin Yılmaz ve Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır, “Olayı biliyorduk. Üstlerimizden emir gelmediği için gereğini yapmadık” demişti.
Bu ifadeler üzerine Dink ailesinin avukatları, iki asker hakkında da ‘görevi ihmal’ suçlamasıyla soruşturma açılması için Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, avukatların başvurusunu kabul ederek, Astsubay Hüseyin Yılmaz ve Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır hakkında soruşturma açılması gerektiğine hükmetti. İki askerin önümüzdeki günlerde savcılığa giderek ifade vermesi bekleniyor. Cumhuriyet Savcılığı, ifadelerin alınmasının ardından Yılmaz ve Ünalır hakkında dava açılıp açılmayacağına karar verecek.

ASKER SAYISI 8'E ÇIKTI
Trabzon İl İdare Kurulu, sanıklar Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Uzman Çavuş Veysal Şahin’in mahkemede verdikleri üstlerini suçlayıcı ifadelerin ardından, müfettişlerin talebi doğrultusunda, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz ve İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız hakkında istihbaratı gizlemek ve işlem yapmamak, gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi için talimat vermek, İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli astsubay Gazi Günay, uzman çavuş Önder Araz hakkında da sonradan belge tanzit etmek suçundan suruştarma açıklamısana izin vermişti.
Astsubay Hüseyin Yılmaz ve uzman çavuş Hacı Ömer Ünalır hakkında da soruşturma izin verilence Hrınt Dink davasında haklarında soruşturma izni verilen asker saısı 8'e çıktı.