Gündem HSYK kararnamesi jet hızıyla imzalandı

HSYK kararnamesi jet hızıyla imzalandı

01.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK’nın yapısını değiştiren kanunun 27 Şubat saat 20.00’de Resmi Gazete’de yayımlanmasından hemen sonra Danıştay üyesi Yılmaz Akçil’in Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı’na atanmasına ilişkin teklifini Bakanlar Kurulu’nun onayına sundu

HSYK kararnamesi jet hızıyla imzalandı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar aynı gün saat 20.00 ile 24.00 arasındaki 4 saatlik zaman diliminde kararnameyi imzaladı. Akçil’in, 27 Şubat tarihli atama kararnamesi, 28 Şubat 2014 tarihli Resmi Gazete’nin son mükerrerinde yayımlandı. Kararnameye, 27 Şubat’ta yurtdışında bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu yerine vekaleten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız imzaladı. Akçil, Erzurum Bölge İdare Mahkemesi Başkanı iken 2011’de HSYK’ca Danıştay üyeliğine seçilmişti.

Bozdağ atamaları yaptı
HSYK’nın yapısını değiştiren kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte HSYK Genel Sekreteri, Genel Sekreter Yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcıları, müfettişler ve idari personel ile Türkiye Adalet Akademisi Başkanlığı görevini 2010’dan bu yana yürüten Yargıtay 17. Hukuk Dairesi üyesi Hüseyin Yıldırım’ın görevleri resmen sona erdi.
Akçil’in geceyarısı atanmasının ardından Bozdağ, dün öğleye yakın saatlerde de HSYK’da görevleri sona eren 5 Genel Sekreter yardımcısı, Teftiş Kurulu Başkanı ile 3 başkan yardımcısının atamasını daha yaptı.

Mutta vekâleten
Bozdağ, HSYK Başmüfettişi Musa Kanıcı, Danıştay Tetkik Hâkimi Müjgan Karyağdı, Yargıtay Tetkik Hâkimi İbrahim Pektaş, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanı Serdar Mutta ile Ankara Cumhuriyet Savcısı Erdal Demir’i HSYK Genel Sekreter Yardımcılığı’na getirdi. Kanunla görevi sona eren HSYK Genel Sekreteri Muzaffer Bayram’ın yerine ise Mutta’ın vekâlet edeceği bildirildi.
HSYK Genel Kurulu, 10 gün içinde toplanarak Genel Sekreterlik için 3 aday belirleyecek. Bozdağ, bu 3 adaydan birisini de sonraki üç gün içinde Genel Sekreter olarak atayacak. Bozdağ, görev süresi sona eren Teftiş Kurulu Başkanı Selim Yıldız’ı yeniden aynı göreve seçerken, Adalet Bakanlığı İç Denetçisi Şaban Kazdal ve HSYK Başmüfettişi Kemal Açıkgöz’ü ise Teftiş Kurulu Başkan yardımcılıklarına getirdiği bildirildi. Bozdağ’ın seçtiği isimlerin muvafakatlarının alınma işleminin devam ettiği kaydedildi.