Gündem HTŞ ile Ahrar el Şam masada

HTŞ ile Ahrar el Şam masada

13.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSO, TSK desteğinde İdlib ve çevresine yerleşirken, bölgeyi paylaşamayan Heyet-i Tahrir Şam ile Ahrar el Şam örgütlerinin dün Türkiye’nin girişimiyle bir araya geldiği belirtildi.

HTŞ ile Ahrar  el Şam masada

Suriye’nin İdlib kentine Astana anlaşması çerçevesinde geçtiğimiz Cumartasi günü başlatılan operasyon altıncı gününe girerken, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve desteğindeki Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları kademe kademe bölgeye yerleşiyor.

Haberin Devamı

TSK’nın kontrol altına almaya çalıştığı İdlib’te irili ufaklı 30’u aşkın silahlı grup bulunuyor. Bu gruplar arasında yer alan kısa adı HTŞ olan Heyet-i Tahrir Şam (Şam’ı Kurtarma Grubu) bölgenin büyük bölümünü kontrolü altında tutarken, bölgenin bazı noktaları da ÖSO içinde faaliyet gösteren Ahrar el Şam’ın denetiminde. İki grup arasında kısa süre önce bölgede yoğun çatışmalar yaşanmıştı. Türkiye’nin bölgede ağırlığını hissetirmesi ile aralarındaki çatışmaya son veren iki grup, barış masasına oturmuştu.

Zorlu görev

İdlib’te zorlu görev için bölgeye adım adım yerleşmeye çalışan TSK, bölgeyi paylaşmada sorun yaşayan HTŞ ile Ahrar el Şam arasında anlaşma zemini yaratmak ve aralarındaki çelişkileri gidermek için harekete geçti. Bir yandan İdlib’in güneyine yerleşmeye çalışan TSK, diğer yandan nihai anlaşma sağlanması için iki örgütün yönetimini bir araya getirmeye çalışıyor. Çatışmadan ÖSO unsurları ile bölgeye giren TSK, çatışma halinde olan iki grubun anlaşması ve anlaşma sonrası TSK unsurlarının bölgeye sorun yaşamadan intikalinin sağlanmasına yönelik görüşmeler sürdürüyor. Bölgedeki kaynaklar, iki grubun anlaşmaya yakın olduğunu ve görüşmelerin kısa sürede sonuçlanacağını aktarıyor. Bölgede denetim sağlayan iki etkili grubun görüşmelerinin anlaşma ile sonuçlanması halinde TSK ve deseteğindeki ÖSO gruplarının bölgeye intikali ve kontrolünün beklenenden erken olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

Kapı geçici yönetimde

TSK’nın İdlib operasyonu sonrası Kilis Öncüpınar Sınır Kapısı’nın Suriye tarafındaki Babu’s Selame Sınır Kapısı’nın ÖSO’ya bağlı muhalif grup Ahrar-u Şam Cephesi’nden sivil yönetime devredilmesi sonrası bölgede taşlar yerine oturmaya başladı. Kapıyı Geçici Suriye Hükümeti adına Başkan Ebu Hatab tarafından teslim alınırken, bölgedeki Abdülkadir Salih Askeri Akademisi de geçici hükümete bırakıldı. Babu’s Selame, 5 yıldan beri Ahrar u Şam Cephesi’nin kontrolündeydi.

Reyhanlı’dan sınırı geçerek İdlib’e doğru hareket eden TSK destekli ÖSO güçleri keşif ekipleri ise çalışmalarını tamamlayarak güzergâh üzerinde kontrol noktaları oluşturdu. İdlib ve çevresindeki rotaların belirlenmesi sonrası TSK birliklerinin, Afrin’e hakim Berekat Dağı ile Darrat İzza bölgesine konuşlandığı bildiriliyor.

Haberin Devamı

İdlib’deki 200 aileye yardım

Hayrat İnsani Yardım Derneği İdlib’deki bulunan 200 aileye yardım ulaştırıldı. Dernekten yapılan yazılı açıklamaya göre, günlerden beri bombardımana maruz kalan ve onlarca çocuğun yaralandığı İdlib’e bağlı Arminaz’da 200 aileye yardım ulaştırıldı.