Gündem Hükümet lütfen oğlumu bulsun!

Hükümet lütfen oğlumu bulsun!

06.02.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Amerikalı caz müzisyeni Donovan Mixon, eski eşinin ölümünden sonra velayetini aldığı sekiz yaşındaki oğlu Ozan’ı bulmak için iki yıldır mücadele ediyor. Türk olan eski eşinin ailesinin oğlunu kaçırdığını söyleyen Mixon, bir bakanın devreye girmesini istiyor...

Hükümet lütfen  oğlumu bulsun

Amerikalı caz gitaristi Donovan Mixon, 2000’li yıllarda Türkiye’deki müzikseverlerin tanıdığı bir isimdi. İstanbul Caz Festivali’nde, ünlü caz kulübü Nardis’te defalarca sahne almıştı. Bilgi Üniversitesi’nde gitar ve kulak eğitimi dersleri veriyordu. Röportajlarında Türkiye’ye yerleşmekten bahsediyordu. Ancak, 2011 yılında hayatı tamamen değişti. Eski eşi Şule Hızal vefat ettiğinde 2 yaşındaki oğulları Ozan Barrie için velayet davası açtı. Mahkeme, Haziran 2012’de çocuğun velayetini Mixon’a verdikten birkaç gün sonra Hızal ailesi Ozan’la birlikte ortadan kayboldu. Mixon o günden beri oğlunu arıyor.
Milliyet’e verdiği röportajda eski akrabalarının isimlerini, mesleklerini, hatta bilinen adreslerini tek tek sayan müzisyen, polisin tüm bu bilgilere sahip olduğu halde nasıl olup da Ozan’ı hâlâ bulamadığına isyan etti. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin de Ozan’ı bulmak için çalıştığını ancak bürokrasi engeline takıldığını öne süren Mixon, son çare olarak Türk hükümetinden yardım istedi. Mixon “Bir bakanın devreye girip polisi aramasını saygılarımla rica ediyorum. Lütfen bir an için kendi çocuklarının Amerika’da alıkonduğunu hayal etsinler” dedi.
Anne kanserden hayatını kaybetti
Donovan Mixon, 2000 yılında İstanbul’a geldikten kısa süre sonra Türkçe dersleri alırken Şule Hızal’la tanıştı. Boğaziçi Üniversitesi mezunu Hızal, Etiler’deki dil okulunun iki kurucusundan biriydi. Çift, 2003 yılında evlendi. Oğulları Ozan Barrie Mixon, 7 Temmuz 2006’da dünyaya geldi. Ancak Hızal, hamileliği sırasında kanser hastalığına yakalandı. Mixon “Kanser sırtındaki kemiklere ve karaciğerine saldırıyormuş. Durumu ancak doğumdan sonra öğrendik” dedi. Şule Hızal, 10 Mart 2011’de vefat etti.
Çift, 2008 yılında boşandığında mahkeme velayeti anne Şule Hızal’a vermişti. Mixon Bilgi Üniversitesi’nden ayrılmış, Galata’da açtığı stüdyoda ders vermeye başlamıştı. Mixon, bu sürede eşiyle ayrı oldukları halde bebekliğinden itibaren Ozan’la bol bol vakit geçirdiğini söyledi. Mahkeme psikologlarının oğluyla ilişkisini incelediğini ve oğlunun velayetini onların tavsiyesiyle aldığını ekledi. Ancak, Şule Hızal’ın ailesi farklı düşünüyordu. Hızal’ın ölümünden kısa süre sonra anneanne Nurten Hızal, mahkemeye başvurarak Ozan’ın vesayetini aldı.
‘Onları bulmak mümkün olmalı’
Mixon birkaç ay önce, kendi deyimiyle, “Ozan için düzenli bir iş ve yaşam kurabilmek için” Amerika’ya dönmüştü. Şule Hızal’ın ölümünden sonra Türkiye’ye geldiğinde Ozan’ın üç ay kadar anneannesinde kalmasına, daha sonra babasıyla Amerika’ya gitmesine karar verdiklerini anlattı. Amaç Ozan’ın yeni hayatına yumuşak geçiş yapmasıydı. Ancak, aile bu üç aylık dönemde Ozan için velayet davası açtı. Mixon, buna karşılık açtığı velayet davasını 12 Haziran 2012’de kazandı.
Amerikalı baba, ailenin bu sırada adresini değiştirdiğini ve ortadan kaybolduğunu söylüyor. Bunun üzerine aileye oğlunu kaçırma iddiasıyla dava açan Mixon, teyze Hale Hızal Berberoğlu hakkında tutuklama kararı olduğu halde 2.5 yıldır polisin ne teyzeyi ne de oğlunu bulamadığını şaşkınlıkla anlatıyor. Mixon “Bu insanlar (Hızal ailesi) suç çetesi değil, mağarada saklanmıyor. Onları bulmak mümkün olmalı!” diyor.

Haberin Devamı

Hükümet lütfen  oğlumu bulsun

Donovan Mixon, eylül ayında Ozan için “Arayacağım Seni Ölene Kadar” isimli bir şarkı yazarak oğluyla çekilmiş videoları eşliğinde YouTube’a koydu. Mixon oğlunu görenlerin polisi aramasını, ipuçlarının bringozanback@gmail.com adresine gönderilmesini istiyor.

Dayı Özgür Hızal: Donovan bunca yıl neredeydi?

Donovan Mixon’la konuştuktan sonra Hızal ailesine iddialara yanıt verme imkânı sunmak istedik. Ozan’ın dayısı Özgür Hızal, ailesi adına sorularımızı yanıtlarken “Ozan doğduğu günden beri bizim yanımızda. Maddi manevi tüm ihtiyaçları tarafımızdan karşılanarak büyütülmüştür. Kaçırılma iddiası yenidir ve doğru değildir. Çocuğu büyüten, kan bağı olan ailesi ile babası davalıdır. Durum bundan ibarettir” dedi.
Özgür Hızal, hem gelişmeler hem de Mixon’un Ozan’la ilişkisiyle ilgili tamamen farklı bir tablo çizdi. Mixon’un çocuğun doğumuna gelmediğini iddia eden Hızal, Amerikalı babanın Ozan’la nadiren ve ailenin zoruyla vakit geçirdiğini öne sürdü. Mixon‘un çocuğa bakacak maddi gücü olmadığını söyleyen Hızal, müzisyen babanın Şule Hızal’ın emekli maaşının peşinde olduğu yorumunu yaptı.
Özgür Hızal “Biz yıllarca bu çocuğa evladımız gibi baktık. Vefat eden ablamdan kalan bir emanet o bize. Kim ister bizi unutmasını? Hakkımız değil mi onu görmek? Nasıl yok sayılabiliriz? Donovan, neden Ozan’ı doğduktan sonra sahiplenmedi? Ozan 5 yaşına gelene kadar neredeydi? Rahmetli ablam ‘Gel, çocuğunu gör’ diye yalvar yakar olurdu da gelmezdi” dedi. Hızal, ailenin Ozan’ı kaçırdığı iddialarına yanıt vermedi.

Haberin Devamı

Berklee’de ders verdi
Donovan Mixon (62) ABD’nin New Jersey eyaletinde doğdu. Manhattan Müzik Okulu’ndan mezun oldu. Dünyanın en ünlü müzik okullarından Berklee’de 7 yıl ders verdikten sonra önce İtalya, ardından da İstanbul’a taşındı. Bilgi Üniversitesi’nde müzik ve kulak eğitimi veren Mixon, 2010 yılında Chicago’ya döndü. Yedi caz albümü olan müzisyen Harold Washington College’da ders vermeye devam ediyor.