Gündem İade ede ede müzelerimizde eser kalmadı!

İade ede ede müzelerimizde eser kalmadı!

29.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin en etkili gazetelerinden The New York Times (NYT) , Amerikan müzelerinin antik eserleri talep karşılığında iade etmesini ciddi bir sorun yarattığını öne sürdü.

İade ede ede  müzelerimizde eser kalmadı

NYT, 2006 yılından bu yana ABD’deki koleksiyonlardan 100’ün üzerinde heykel, vazo, mozaik ve antika eserlerin iade edildiğini belirtti. Gazete, müzelerin yasal yollara başvurmadan eserleri Yunanistan, İtalya ve Türkiye gibi ülkelere iade etmesine en önemli örnek olarak Pennslyvania Arkeoloji ve Antropoloji müzesinin 1966’da aldığı 24 parçalık altın takılar vermesini gösterdi.

‘Benzeri görülmemiş davranış’
Los Angeles kentinde Getty müzesinin başkanı Stephen Clark “Türkler eserler iade edilene kadar geçici sergilere ödünç eser vermeyeceklerini söylediler” derken NYT çoğu müzenin korkudan talep edilen eserleri hemen verdiğini belirtti. NYT, Türkiye’nin Getty, Metropolitan, British Museum, Louvre ve Victoria and Albert Museum dahil dünyanın en büyük müzelerine rest çektiğinin altını çizdi. British Museum’un yöneticisi “Bütün işbirliğimiz durduruldu, bütün ödünç vermeler askıya alındı. Bu daha önce benzeri görülmemiş bir davranış’ değerlendirmesini yaptı.

İtalya medyayı kullanıyor
2011’de Türkiye, Osmanlı döneminden bu yana aktif olan Alman Arkeoloji Enstitüsü’nün kazı yapma lisansınnın Almanya’nın talep edilen eserleri iade etmemesi halinde askıya alınacağını duyurması sonuç vermişti. NYT, Türkiye’nin baskısını farklı alanlara taşıdığını da belirtirken İtaya ve Yunanistan’ın medyayı tercih ettiğini belirtti. Gazete sanat eseri yağmacılığına karşı çıksa da müzelerdeki mevcut koruma sisteminin bozulmaması gerektiğini savundu. Yine de sorumluluğun bir parçasının müzelere ait olduğunu teslim eden NYT, Amerikan halkının antik dönemin en güzel eserlerini görme şansının azaldığını ileri sürdü.

Yazarlar