Gündem İç Anadolu’da tablo değişmedi

İç Anadolu’da tablo değişmedi

01.04.2024 - 05:16 | Son Güncellenme:

İç Anadolu Bölgesi genelinde tabloda önemli bir değişiklik olmadı. Konya’da büyükşehir belediyesini AK Parti aldı, Yılmaz Büyükerşen’siz Eskişehir’de ise oy oranı düşse de ipi göğüsleyen yine CHP oldu...

İç Anadolu’da tablo değişmedi

Mithat Yurdakul - Milliyetçi-muhafazakar ağırlığıyla bilinen İç Anadolu’da dünkü seçimlerde CHP çıkışa geçerken, AK Parti’nin oylarının büyük ölçüde Yeniden Refah Partisi’ne (YRP) kaydığı gözlemlendi.

Haberin Devamı

Konya’da büyükşehir belediyesini dün gece saat 24.00 itibarıyla oluşan rakamlara göre yaklaşık yüzde 48’lik oy oranıyla kazanan AK Parti, 2019’a göre yüzde 20’ye yakın oyunu yitirirken, aradaki fark, Fatih Erbakan liderliğindeki YRP’ye gitti. Kesin olmayan sonuçlara göre AK Partili Uğur İbrahim Altay’ın yeni büyükşehir belediye başkanı olduğu Konya’da CHP de üçüncü parti konumuna yükseldi.

YRP’nin AK Parti’yi takip ettiği bir diğer İç Anadolu kenti de Kayseri oldu. 2019’a göre yüzde 25’e yakın oy kaybeden AK Parti, buna rağmen mevcut başkan Memduh Büyükkılıç ile büyükşehir belediye başkanlığını bir kez daha kazanırken, önceki seçimlerde İYİ Parti’nin aldığı oylara bu kez YRP ortak oldu.

Sivas’ta kıran kırana

Haberin Devamı

Sivas’ta AK Parti ve BBP’nin ilk iki sırayı aldığı seçimde, bir önceki yerel seçimlere göre manzara değişmezken, AK Partili Hilmi Bilgin ipi kolay göğüsledi.

Karaman’da MHP, bir önceki yerel seçime göre 10 puanın üzerinde oy artışıyla başkanlığı kazanırken, arkasından gelen ittifak ortağı AK Parti’nin de oyları yükseldi.

Kırşehir, CHP’nin oylarını artırdığı bir diğer İç Anadolu kenti olurken, CHP’nin önceki seçimde de adayı olan Selahattin Ekicioğlu, yüzde 52’yle birinci oldu.

Niğde’de AK Parti, adayı Emrah Özdemir ile belediye başkanlığını bir kez daha kazanırken, oylarında önemli bir değişiklik görmedi.

MHP oy kaybetti

Aksaray’da AK Parti’nin adayı Evren Dinçer, partisinin geçen seneki oy oranına göre sınırlı oranda oy kaybına rağmen belediye başkanlığını kazanırken, MHP’nin kentte yaklaşık 10 puanlık oy kaybı dikkati çekti.

NİĞDE

Toplam 108 bin 432 seçmenin bulunduğu Niğde’de kesin olmayan sonuçlara göre oyların 28 bin 744’ünü alan AK Parti Belediye Başkan Adayı Emrah Özdemir, yeniden belediye başkanlığına seçildi.

İç Anadolu’da tablo değişmedi

Nevşehir’de İYİ Parti zaferi

Nevşehir’de İYİ Parti’nin adayı Rasim Arı, dün gece 24.00 itibarıyla yüzde 52 oy oranıyla belediye başkanlığını kazanırken, önceki seçimlere göre yüzde 40’ın üzerinde oy artırdı. Bu kentte AK Parti ve MHP’nin oyları önemli oranda eridi.

Haberin Devamı

İç Anadolu’da tablo değişmedi

Nevşehir’de İYİ Parti Belediye Başkan adayı Rasim Arı oyların büyük bir çoğunluğunu alarak Belediye Başkanı seçildi. İyi Parti’nin Türkiye genelinde kazandığı tek il ise Nevşehir oldu.

SİVAS

BBP, merhum genel başkan Muhsin Yazıcıoğlu’nun vefatından sonra kalesi olan Sivas’ta yeniden belediye başkanlığını kazandı.

İç Anadolu’da tablo değişmedi

YOZGAT

Yozgat’ta resmi olmayan sonuçlara göre seçimi Yeniden Refah Partisi Belediye Başkan adayı Kazım Arslan kazandı. YRP seçmeni zaferini coşkuyla kutladı.

Kırıkkale sürprizi

Kırıkkale’de seçimin en büyük sürprizlerinden biri yaşandı; CHP, 2019’da aday çıkarmadığı ilde yüzde 48 oy oranıyla ilk sırayı aldı. İkinci sırada gelen AK Parti’yle yaklaşık 30 puanlık bir fark yakaladı, Cumhur ittifakı çatısı altındaki AK Parti ve MHP’nin oy toplamını da yaklaşık 8 puan geride bıraktı. CHP Kırıkkale’yi AK Parti’nin elinden almış oldu.

İç Anadolu’da tablo değişmedi

Eskişehir CHP’de kaldı

2019 yerel seçimlerinde Eskişehir’de simge isim Yılmaz Büyükerşen’le yüzde 52 oy alan CHP, oylarını birkaç puan düşürdü. CHP Ayşe Ünlüce’yle girdiği yarışı AK Parti’nin önünde tamamlayarak kalesini korudu. 

Haberin Devamı

Yozgat’ta YRP başarısı

Yozgat, AK Parti’nin Yeniden Refah Partisi’ne oy kaybettiği bir diğer İç Anadolu kenti oldu. 2019 yerel seçimlerinde yüzde 40 oyla başkanlığı kazanan AK Parti, dün yapılan seçimde 3. parti konumuna inerken, Yeniden Refah, Yozgat adayı Kazım Arslan’la sandıkların yüzde 86’sından çıkan sonuçlara göre yüzde 36’lık oy oranına ulaştı ve ipi göğüsledi.