Gündem İcra kararı geri bırakılan bina yine satılamadı

İcra kararı geri bırakılan bina yine satılamadı

02.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk siyasetinin sembolik açıdan önemli mekanlarından biri olan eski ANAP yeni DP Genel Merkez binasının icra yoluyla 154 milyon 335 bin lira değer üzerinden satışa çıkartılmasının hikâyesi, arapsaçına döndü.

İcra kararı geri  bırakılan bina yine satılamadı

Turgut Özal’ın ANAP Genel Başkanlığı ve Başbakanlığı döneminde 1989’da açılışı yapılan bina ve arsasına, imar durumuyla ilgili daha önce ortaya çıkan gelişmeler nedeniyle alıcı çıkmadı. Yargıtay’ın icranın geri bırakılması kararına rağmen binanın satışı yine yapılamadı. Binanın siyasi ve ticari hikâyesi kısaca şöyle:
Hazine yardımı geri aldı
ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu, 2005’te Meclis’te grup kurduktan sonra 8.8 milyon lira hazine yardımı aldı. Ancak hazine, açtığı davayı kazanarak faiziyle birlikte ANAP’a 13.5 milyon lira borç çıkarttı. Binanın arsası Ankara’nın çok katlı imar izni verilen rantı yüksek bir bölgesinde kalmıştı. Mumcu, binanın mimarı olan Doğan Tekeli’den yerleşke içine yeni bir bina yapılabilmesi için binanın mimari değerinin olmadığına ilişkin izin istedi.
2009’da adını DP olarak değiştiren DYP ile ANAP birleşti. Böylece ANAP binası da, DP’nin mülkiyetine geçti. 2011’de Namık Kemal Zeybek’in DP Genel Başkanlığı döneminde Doğuş Çay Grubu’na ait DGS Doğuş Grup inşaat şirketi ile sözleşme imzalandı. ANAP binasının konferans ve Genel İdare Kurulu salonun bulunduğu girişin sağındaki bölüm yıkılacak ve yerine 31 katlı bir rezidans yapılacaktı. Firma, payın yüzde 12.5 bölümü karşılığında partiye 16 milyon lira ödeme yaptı. DP; ANAP’tan kalan borçları ödedi.
2012’de DP Genel Başkanı Gültekin Uysal döneminde binanın konferans bölümü yıkıldı. 31 katlı AVM ve rezidans binasının temeli atıldı. İnşaatın yaklaşık yüzde 8’lik bölümü yapıldı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi, Aralık 2015’te binanın arsası için sosyal ve idari alan kararı aldı. DP yönetimi, 9. İdare Mehkemesi’nde açtığı iptal davasını kazandı.
İmar durumu ve yargı süreçleri nedeniyle müteahhitlik firması, inşaata devam edemedi.
DP ile DSG firması arasında da ihtilaflar çıktı. Firma, parti hakkında 39 milyon liralık alacak davası açtı ve icra takibi başlattı. Ankara 3. İcra Hukuk Mahkemesi, partinin sahip olduğu gayrimenkulun değerini 154 milyon 335 bin lira olarak belirledi. Ankara 25. İcra Müdürlüğü’nde 25 Ekim’de ihaleye çıkıldı. Ancak bina ile arsaya alıcı çıkmadı. DSG firmasının talebi üzerine ikinci açık artırma kararının tarihi 27 Aralık olarak belirlendi. DP Genel Başkan Yardımcısı Ertan Küçükay, “18 Aralık’ta Yargıtay 23. Hukuk Dairesi, ‘icranın geri bırakılması’ kararı verdi. Bu nedenle satış düştü ve 27 Aralık’ta ihaleye çıkılmadı” dedi.