Gündem İkinci hayat

İkinci hayat

29.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cağaloğlu Anadolu Lisesi 1. Sınıf öğrencisi Dilay Genç annesi Zülfüye’nin karnındaki şişlik ve gözündeki sarılıktan şüphelenmesi üzerine doktora gitti.

İkinci hayat

Yapılan ilk tetkiklerde karaciğer enzimlerinin yüksek çıkması üzerine Dilay Genç başka bir hastaneye sevk edildi. 10 gün hastanede yatırılan genç kızın detaylı tetkiklerinde karaciğerinde daha önceden var olan ama fark edilmeyen rahatsızlığın alevlendiği ve yetmezliğe neden olduğu belirlendi. Doktorlar Dilay’ın sağlığına kavuşması için nakil önerisinde bulununca aile donör arayışına başladı. Anne Zülfüye Genç ve oğlunun kan grupları Dilay’a uymuyordu, babanın da karaciğerinde sorun çıktı. Yakın çevreye haber salınması sonrası genç kızın 23 yaşındaki kuzeni Hamza Haylaz, donör olmak için gönüllü oldu. Yapılan tetkikler de Hamza’nın uygun bir verici olduğunu gösterince Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyon ile Hamza’nın karaciğerinin büyük sağ yarısı başarıyla Dilay Genç’e nakledildi.

Haberin Devamı

Tekrar bale

Hayata yeniden ‘Merhaba’ diyen genç kız, tedavi süreci boyunca ara verdiği baleye döneceği günleri şimdi iple çektiğini söylüyor:

“Kariyerime balerin olarak da devam edebilirim. Ama her ne olursa olsun bale hayatımda muhakkak yer alacak. Tedavi sürecinde baleye ara verdiğim için vücut esnekliğimi kaybettiğimi hissediyorum. Hastane odasında esneme hareketleri yapabilir miyim? diye düşündüm ama bu ortamda biraz zor. Bu rahatsızlık başıma gelmeseydi şimdi gösteriye hazırlanıyor olacaktım.”

‘Hayatımın şokuydu’

Hareketli bir hayatı olduğunu ve fiziksel hiçbir rahatsızlık yaşamazken konulan teşhisle büyük şok yaşadığını anlatan Dilay, “Doktorlar organ nakli olmam gerektiğini önce aileme söylemiş. Bana söyledikleri zaman hayatımın şokunu yaşadım. Karaciğerimde bir sorun olduğunu biliyordum ama nakil olmam gerektiğini duyunca çok şaşırdım ve üzüldüm. Doktorlar da en az benim kadar üzüldü ve gözleri doldu” diyor.

Haberin Devamı

İkinci hayat

‘Kardeş olduk’

Dilay’a karaciğerinin bir parçasını vererek hayata tutunmasını sağlayan Hamza Haylaz da, “Karaciğerimden bir parça vermek için hiç tereddüt etmedim. Genç bir insanın iyileşmesini görmek büyük bir mutluluk. Dilay’ı böyle mutlu ve sağlıklı görünce ne kadar doğru bir karar verdiğimi daha iyi anlıyorum. Dilay’la artık kardeş olduk” diye konuştu.

‘Hamza bizim kahramanımız’

Anne Zülfüye Genç de, “Biz Hamza’ya söylemeden o bize gelerek karaciğerinin bir parçasını vermek istediğini söyledi. Hamza’nın karaciğerini vereceğini söylemesiyle dünyalar benim oldu. O artık bizim ailemizin kahramanı. Hamza’yı zaten çok seviyorduk. Ama artık onu kendi evlatlarımdan ayırmıyorum. Bir oğlum daha oldu” diyor.

Yazarlar