Gündem İlaç sanayii için bitki yetiştiriliyor

İlaç sanayii için bitki yetiştiriliyor

10.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul’un Silivri ilçesinde, Türkiye’nin ilaç sanayiinde kullanılmak ve tıbbi hammadde ya da ürün  olarak yurt dışına ihraç edilmek üzere onlarca çeşit bitki yetiştiriliyor.

İlaç sanayii için bitki yetiştiriliyor

Bezmialem Üniversitesi ve Silivri Belediyesi Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi (TÜRAM) işbirliğinde yürütülen proje kapsamında, Türkiye’de ilk kez ilaç sanayii için bitki yetiştiriliyor. 255 bin metrekarelik araziye ekilen tıbbi ve aromatik bitkilerin özleri ilaç üretiminde kullanılacak. Üniversitede yaklaşık 30 hekimin koordinasyonunda işlenen bitki özleri, ilaç üretiminin yanı sıra gıda ve kozmetik sektöründe de değerlendirilecek.
Çalışmalar sonucunda, Türkiye’nin doğal zenginlikleri oranında iç ve dış pazarlarda hak ettiği konuma ulaşması, tıbbi ve aromatik bitki ve ürünlerini ithal eden değil ihraç eden ülke konumuna erişmesi hedefleniyor.
Bezmialem Fitoterapi Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Murat Kartal, Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirerek, dünya standartlarında kaliteye sahip bitkisel drog ve bitkisel drog preparatlarını üretmesinin ülke tarımı açısından çok önemli bir aşama olduğunu söyledi.