Gündem İlişkiniz güvenli mi güvensiz mi?

İlişkiniz güvenli mi güvensiz mi?

01.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Herkes ilişkilerinde güvenli olmayı hak eder. Fakat bu ilişkiler güvenli olmayan bazı davranışlar sebebiyle kişilere zarar verebilir. Zarar veren davranışların neler olduğunu ayırt etmek ise her zaman kolay olmayabilir.

İlişkiniz güvenli mi güvensiz mi

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği tarafından hazırlanan test ilişkilerdeki davranışlar üzerine düşünmenize yardımcı olacak. İşte o test...

Haberin Devamı

1 - Deniz, partneri Can’ın okuldaki iki farklı kişiden ilgi gördüğünü fark eder. İkisini de Can’dan uzak durmaları konusunda uyarır. Deniz bu uyarılardan Can’a bahsetmez.

Doğru cevap : Zarar Veren

Hangi sebeple olursa olsun, birinin hayatına izinsiz müdahale etmek sınır ihlalidir. İlişkisinden bağımsız olarak herkes sosyal çevresine, yani kiminle arkadaş olduğu ya da vakit geçirdiğine kendi karar verir. Kıskanma ve sahiplenme, zarar veren ilişkilerde görülür.

2 - Ecrin ve Ada, birbirlerinin mesajlarını ve sosyal medya hesaplarını istedikleri zaman kontrol etmek için karşılıklı anlaşırlar.

Doğru cevap: Zarar Veren

Herkes, sosyal medyayı nasıl kullandığına, kimi takip ettiği, ne paylaştığı veya kimlerle yazışabileceğine kendi karar verir. Kontrol, zarar veren ilişkilerde görülen bir davranıştır. Bu durumda karşılıklı onayın olması tek başına ilişkiyi güvenli yapmaz. Kişisel alanın kaybolması özgürlüğe zarar verir.

Haberin Devamı

3 - Arın ailesiyle tatile gitmeye karar verir. Partneri Coşku, Arın’ı çok özlese de tatilini en iyi şekilde geçirmesi için ona alan tanır.

Doğru cevap: Güvenli

Herkesin zaman zaman alana ve dinlenmeye ihtiyacı olabilir. Kişisel zamana saygı göstermek güvenli ilişkilerde görülen bir davranıştır.

4 - Derin Mars’a onunla sevişmek istediğini söyler. Mars ise buna hazır hissetmediğini söyler ancak Derin’in ısrarı üzerine
verdiği karardan çok emin olmasa da Derin ile sevişir.

Doğru cevap: Zarar Veren

Herkes cinsel davranışlara onay vermeyi veya vermemeyi seçebilir. ‘Hayır’ demek ‘beni ikna et’ anlamına gelmez. Israr yoluyla alınan ‘evet’ cevabı gerçek bir onay değildir.
Cinsel davranışlarda hiçbir zorlama kabul edilemez. Israr ve baskı, zarar veren ilişkilerde görülen davranışlardır.

5 - Derya, Can’ın kıyafetini dikkat çekici bularak değiştirmesini ister. Can kıyafetini değiştirmek istemediğinde Derya ona sokaktaki bakışlardan
rahatsız olacağını söyler.

Doğru cevap: Zarar Veren

Kıskançlık adı altında baskı yoluyla kurulan kontrol, zarar veren ilişkilerde görülen bir davranıştır. Partnerler giyim tarzı, sosyal çevre, gündelik hayat gibi sadece kendilerini ilgilendiren konularda birbirlerinin kararlarına saygı duymalıdır. 

Haberin Devamı

6 - Nehir, Doğa ile tartışırken sinirlenerek ona hakaret eder. Bunun yanlış olduğunun farkına varıp Doğa’dan özür diler ve bir daha bu davranışı tekrarlamaz.

Doğru cevap: Güvenli

İlişkilerde zaman zaman kırıcı, üzücü şeyler yapılabilir. Önemli olan bu davranışların farkına varıp sorumluluğunu almak  ve zarar veren davranışları sonlandırmaktır. Şiddetsiz bir şekilde tartışabilmek ve yanlışlar üzerine birlikte düşünmek, güvenli ilişkilerin bir parçasıdır.

7 - Şeyda izlemeyi çok istediği bir filme Berat’ı götürür. Film sonrasında Berat, Şeyda’nın film seçimini eleştirir ve Şeyda’ya film zevkini aptalca bulduğunu söyler.

Doğru cevap: Zarar Veren

Kişisel değerler, beğeniler, zevkler çeşitlidir ve bu konuda kimse partneriyle aynı fikirde olmak zorunda değildir.  Ama bu birini değerleri ve zevkleri ile ilgili aşağılamak ya da ona hakaret etmek için sebep olamaz. Bunlar özgüveni zedeleyen zarar verici ve kabul edilemez davranışlardır.

Haberin Devamı

8 - Bir tartışma sonrası, partnerlerden biri diğeriyle günlerce konuşmaz.

Doğru cevap: Zarar Veren

Birini suçlu hissettirerek cezalandırmak amacıyla onunla iletişimi kesmek zarar veren bir davranıştır. İlişkide daha fazla kafa karışıklığına yol açar.

9 - Partnerlerden biri diğerini cinsel hayatlarını başkalarına anlatmakla veya özel     fotoğraf/mesajlaşmaları paylaşmakla tehdit eder.

Doğru cevap : Zarar Veren

Mahremiyet, yani özel kalmasını istediğimiz anların gizliliği bir haktır. Partnerlerin birbirlerinin davranışlarını kontrol etmek için tehditi  kullanmaları şiddettir ve mahremiyet hakkının ihlalidir.

10 - Bir haftadır flörtleşen çift, ilişkiye dair beklentilerini konuşur. Bu esnada partnerlerden biri çok eşli olduğunu ve başkalarıyla da görüştüğünü söyler.

Doğru cevap: Güvenli

Kişilerin ilişkilere dair beklentileri farklıdır. Karşılıklı ihtiyaçları konuşmak, beklentiler konusunda dürüst   ve samimi  olmak ilişkiyi
daha güvenli yapar.

Haberin Devamı

11 - Partnerlerden biri diğerine “Her şeyi doğru şekilde yapsan sana vurmam ya da bağırmam” der.

Doğru cevap: Zarar Veren

Birinin partnerine vurması ya da bağırması hiçbir şartta kabul edilemez. Korkutma, sindirme, manipüle etme yoluyla şiddet uygulayan kişinin kendi davranışları için partnerini suçlaması duygusal şiddettir.

12 - Bir çift nereye ne zaman gidecekleri ve ne yapacakları gibi ilişkilerini ilgilendiren konularda birlikte karar verirler. 

Doğru cevap: Güvenli

Uzlaşma, güvenli bir ilişkinin anahtarıdır ve partnerlerin istekleri birbirinden farklı
olduğunda gereklidir.

13 - Selin Tunç’u takip eder; beklemediği an ve yerlerde karşısına çıkar. Tunç, bu durumun onu rahatsız ettiğini söylese de Selin davranışına devam eder.

Doğru cevap: Zarar Veren

Kişinin her anını takip etmek, karşısına çıkmak ve kişiyi gözetlemek ısrarlı takip/stalking’dir ve yakın partner ilişkileri içinde de ya da ilişki bittikten sonra gerçekleşebilir. Takip edilmek kişinin özgürlük alanını kısıtlayan ve güvenlik duygusuna zarar veren bir davranıştır.

14 - Gerçekten iyi bir gün geçirdin ve bunu partnerine anlatmak için sabırsızlanıyorsun çünkü gününün nasıl geçtiğini
merak ettiğini biliyorsun.

Doğru cevap: Güvenli

Güvenli ilişkilerde partnerler birbirlerinin mutluluğunun önemli olduğunu hissettirir, bunu paylaşmaktan ve birbirlerini dinlemekten  keyif alırlar.

15 - Bora, Rojin istemediği halde her sabah onu sınıfına bırakır, her teneffüs yanına gider ve her akşam sınıfından alıp evine bırakır.

Doğru cevap: Zarar Veren

Flört ilişkisi sürekli yan yana olmayı gerektirmez. Herkesin zaman zaman partnerinden ayrı alana ihtiyacı vardır. Yeterince alana sahip olmamak ve sosyal çevreden izole hissetmek, zarar veren    bir ilişkinin işaretidir.

16 - Partnerlerden biri diğerine akşam arkadaşlarıyla dışarı çıkacağını söyler. Karşılığında “İyi eğlenceler!” cevabını alır.

Doğru cevap: Güvenli

İlişki dışında keyifli vakit geçirmek önemlidir. Partnerler sosyal hayatları ve çevreleri konusunda birbirine saygı duymalıdır. Arkadaşlardan ödün vermemek, suçlu hissettirilmeden kişisel zaman ve alana  sahip olmak, güvenli ilişkilerin bir parçasıdır.

17 - Partnerlerden biri, kendisiyle görüşmek yerine bir arkadaşıyla sinemaya gitmek isteyen partnerine “Beni gerçekten sevmiyorsun” der.

Doğru cevap: Zarar Veren

Birini, partneri yerine arkadaşlarıyla takılmak istediği için kötü ve suçlu hissettirmek, ilişkiye zarar veren bir davranıştır. Güvenli bir ilişkide partnerler birbirlerine saygı duyar, güvenir ve sevgilerini sürekli kanıtlamak zorunda hissetmezler.