Gündem İngiliz ressamdan Bandırma efsanesi

İngiliz ressamdan Bandırma efsanesi

20.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Atatürk ve İstanbul’a duyduğu hayranlık ile tanınan İngiliz ressam Ned Pamphilon, 19 Mayıs’ın 100. Yılı nedeniyle özel bir tablo yaptı.

İngiliz ressamdan Bandırma efsanesi

Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet, Anıtkabir, İstanbul ve donanma temalı eserleriyle Türk sanatseverlerin yakından tanıdığı İngiliz ressam Ned Pamphillon, şimdiye kadar 312 yağlı boya tablo yaptı. Bu tablolardan 85 tanesini Atatürk’e ayıran Ned Pamphillon, yaşadığı Londra’da yine Atatürk ile ilgili bir yağlı boya tablo yaptı. 19 Mayıs 1919’un 100. yılı nedeniyle, atölyesinde tuvalinin başına geçen Pamphillon, 12 gün içinde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Bağımsızlık Benim Karakterimdir” sözüne uygun bir tablo ortaya koydu. Akrilik eserini Atatürk’ün Bandıram Vapuru’na bindiği 16 Mayıs’ta tamamlayan Pamphilon, 100 yıl önceki mücadelenin kendisine ilham verdiğini söyledi. Sanatçı eserinde, Bandırma Vapuru, Mıntıka Palas ve kalpaklı Mustafa Kemal’e yer verdi.

Haberin Devamı

Nutuk’u İngilizce okudu

91cmx122cm boyutlarındaki eseri için 19 Mayıs 1919 sonrası yayınlanan haber kupürlerini okuduğunu, Bandırma Vapuru’nun hikâyesini ve Samsun rotasının Kurtuluş Savaşı’nda ki önemini anlamaya çalıştığını belirten Pamphillon, “Nutuk’u İngilizce okudum, zaten okumasam ‘Bağımsızlık benim karakterimdir’ temasını ortaya koyamazdım” dedi.

İngiliz ressamdan Bandırma efsanesi