Gündem ‘İntikam yasasını kabul etmiyoruz’

‘İntikam yasasını kabul etmiyoruz’

11.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Odaların projelere onay ve vize yetkisinin torba yasayla kaldırılmasına tepki gösteren TMMOB temsilcileri, düzenlemeyle Gezi eylemlerine verilen desteğin intikamının alındığını ileri sürdü

‘İntikam yasasını kabul etmiyoruz’

TMMOB İstanbul şube temsilcileri, TMMOB’nin yetkilerini elinden alan yasa değişikliyle ilgili dün Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde bir toplantı düzenledi. TMMOB’un plan ve projelerdeki vize ve onay yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmesini öngören yasa değişikliğine tepki gösteren temsilciler, tek değerlendirme merciinin bakanlık olmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Toplantıda yasa değişikliği, Gezi Parkı eylemlerinin intikamı olarak değerlendirilirken, yasanın geri çekilmesi için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulacağı belirtildi. Düzenlemeyi çoğulcu demokrasiye aykırı ve antidemokratik bir yaklaşım olarak nitelendiren TMMOB üyelerinin görüşleri şöyle;

Nedret Durukan (Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı): “Geceyarısı geçirilen bu yasa Gezi Direnişi’ndeki demokratik sürece karşı yapılan bir intikam yasasıdır. Bilim ve teknoloji belleğimizden silinmediği sürece biz halk yararına söz söylemeye devam edeceğiz. Biz bu intikam yasasını kabul etmiyoruz, sonuna kadar tüm yasal haklarımızı kullanacağız.”

Nur Güleç (Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı): “TMMOB, kamu yararı için çalışıyor. Biz Gezi Parkı’nda bu yüzden yer aldık. Ağaçların yok edilmemesi, nükleer santral yapılmaması için savaşıyoruz, mücadele ediyoruz. TMMOB olarak toplumsal mücadelenin bir parçasıyız, hiç bir şekilde geri çekilmeyeceğiz. Kamuoyunun yararı için orada vardık. Olmaya da devam edeceğiz.”
Zeki Arslan (Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı): “Bu yasa değişikliği ilk değil. TMMOB’un gücünü halktan almasından korkuyorlar. Biz yine enerjimize, deremize, suyumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz. TMMOB artık halka mal olmuştur. Elimizden alınan denetim nedeniyle sahte mimar ve mühendisler artacak. Bundan sonra denetimsizlik daha da artacak.”

Mehmet Yıldırım (Harita Kadastro Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı): “Amaçları maddi gücümüzü kırarak örgütlülüğümüzü engellemek. Ama biz gönüllülük esasına göre çalışıyoruz, hiçbir ücret almıyoruz. Biz kamunun yanında bilimin ve tekniği uygulayıcısı olarak çalışıyoruz.”