Gündem İpek Duben Frieze’de panelde

İpek Duben Frieze’de panelde

06.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de sanatın öncü isimlerinden İpek Duben, bir dizi eseriyle yarın akşama dek Londra’da düzenlenen, dünyanın en önemli sanat etkinliklerinden biri olan Frieze London Sanat Fuarı’nda PiArtworks’le birlikte yer alıyor.

İpek Duben Frieze’de panelde

Duben, Frieze London’ın ‘Social Work’ (Toplumsal Emek) başlığı altında gerçekleştirdiği sekiz kadın sanatçının yer aldığı özel seçkide eserlerini sergiliyor. Frieze London’ın davetiyle bu seçkide yer alan sekiz sanatçının her biri, alanında öncü olmuş ve kendinden sonraki kuşaklara ilham vermiş isimlerden oluşuyor.

Haberin Devamı

Bu sanatçılar arasından Sonia Boyce, İpek Duben, Mary Kelly ve Berni Searle, önceki gün gerçekleşen panelde konuşmak için davet edildiler. Panelde hem sosyal meseleler tartışıldı hem de sanatçılar sanat yaşamlarındaki mevcut durumlardan bahsetti. Panel, yazar ve yayıncı olan Louisa Buck tarafından yönetildi. ‘Otobiyografi’ teması konuşularak başlayan panelde sanatçıların fuara katıldıkları eserleriyle kendilerini nasıl ifade ettikleri üzerinde duruldu. ABD’li sanatçı Mary Kelly, otobiyografisini kendi eserlerine eleştirel yaklaşarak ifade ettiğini, Sonia Boyce ise kendini eserlerinde bir figür olarak kullanmadığını ve buna eleştirel baktığıne ekledi. Berni Searle yaşadığı yer olan Güney Afrika’da sanatta kendi bedenini ya da herhangi bir siyahi bedeni kullanmanın zor olduğunu anlattı.

Haberin Devamı

‘Şerife’yi anlattı

İpek Duben ‘Şerife’ isimli serisinden; zamansız, şekilsiz, isimsiz bir ikon olarak söz etti. Gerçek hayatta, kendisini resmetmek istediği Şerife’nin buna izin vermediğinden bahsederek kültür farklılıklarına değindi. Bu yaşadığı olaydan sonra Duben, kültür alanında çalışmak istediğine karar verdiğini belirtti. Duben, daha geç dönem işlerinde kendisini ve bedenini sanatına dahil ettiğini, kendisini bir sanatçı ve kadın olarak sanatın içine yerleştirmeyi amaçladığını söyledi. Kendi köklerini incelediğini, işlerinde kendini kullandığını, bunların sonucunda kendini işlerinde tanımlayabildiğini ve işlerine otobiyografik denebileceğini söyledi. Panelde üzerinde durulan bir diğer mesele ise ‘feminizm bağlamı’ oldu. Mary Kelly 80’lerde sanatta bunaltıcı şekilde kadın bedeni kullanıldığından bahsetti.

Frieze Sanat Fuarı kapsamında İpek Duben’in 1980’li yıllardan serisi ‘Şerife’, 1990-2012 yılları arasındaki ‘Suspended’ serisinden ikonik nü eserleri ve 1993-1994 yıllarından ‘Manuscript 1994’ serisinden eserleri gösteriliyor. ‘Social Work’te Duben’le birlikte Faith Ringgold, Sonia Boyce, Tina Keane, Mary Kelly, Nancy Spero, Helen Chadwick ve Berni Searle’ın eserleri yer alıyor.