Gündem İşçiler alanlarda

İşçiler alanlarda

02.05.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yurt genelinde on binlerce emekçinin katılımıyla kutlandı. İzmir, Kayseri ve Diyarbakır, merkezli kutlamalarda “Yaşasın İşçi Bayramı” diye sloganlar atan gruplar taşeronlaşmaya ve kadrosuz işçi çalıştırılmasına tepki gösterdi.

İşçiler alanlarda

Renkli sahnelerin yaşandığı alanlarda, Taksim’de kutlamalara izin verilmemesi protesto edilirken Gezi Parkı eylemlerinde ölenler de unutulmadı. Zaman zaman polisin müdahale ettiği gruplardan çok sayıda kişi yaralanırken izmir’de 12 kişinin de gözaltına alındığı belirtildi.
İzmir’de ilk kez tüm sendikaların katıldığı kutlamalar Gündoğdu Meydanı’nda gerçekleşti. Arama noktasından toplu halde geçmek isteyen bir grup ÖDP’liye de polis biber gazı ve copla müdahale etti.
Alandaki kutlamada İstanbul’daki müdahaleyi protesto eden gruplar, geleneksel 1 Mayıs halayını çekmedi, türkü de söylemedi. Yürüyüş yapmak isteyen grupla polis arasında yaşanan arbedede yaralananlar olurken 12 kişi de gözaltına alındı.
Diyarbakır’da kutlamalar iki ayrı alanda gerçekeleşti. KESK’e bağlı sendikalar Dağkapı Meydanı’nda, Memur-Sen ise 19 ilden üyelerinin katılımı ile İstasyon Meydanı’nda 1 Mayıs’ı kutladı. İstasyon Meydanı’ndaki kutlamaya yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Yaklaşık 3 bin kişi de Dağkapı Meydanı’na yürüdü. Kutlamalarda Türkçe ve Kürtçe şarkılar eşliğinde halaylar çekildi. Kutlamalarda Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol ve Berkin Elvan posterleri taşındı. HDP Muş Milletvekili Demir Çelik, özerk Kürdistan şiarıyla yola çıkan kervanı durdurmanın imkansız olduğunu söyledi.

Kutlama yolunda kaza
Kayseri’de Hak-İş Konfederasyonu tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingine katılmak için Kocaeli’nden giden işçileri taşıyan otobüs Kırşehir’in Mucur ilçesi yakınlarında devrildi. Kazada 2’si ağır 33 kişi yaralandı.