Gündem IŞİD’e direnmek ölüm demekti

IŞİD’e direnmek ölüm demekti

15.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Irak’ta çeşitli resmi görevlerde bulunan eski özel kuvvetler subayı Ağar “Musul’da her yeri ele geçiren IŞİD karşısında Türk konsolosluğunu savunmak imkânsız. Direnselerdi binayı havaya uçururlardı” dedi

IŞİD’e direnmek  ölüm demekti



Eski Özel Harpçi Abdullah Ağar, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) bağlı Özel Kuvvetler ve Komando Tugayları’nda uzun yıllar PKK’ya karşı dağlarda mücadele veren bir isim. Irak’ta terör örgütü PKK’ya karşı düzenlenen bir operasyon sırasında yaralanarak gazi olan Ağar, TSK’daki görevinden ayrıldıktan sonra 4 yıl boyunca Irak’ta Türkiye adına özel görevler üstlendi. Geçen Şubat ayında görev süresini tamalayarak Türkiye’ye dönen Ağar, Musul’da basılan Türkiye Başkonsolosluğu’nu ve bölgeyi en iyi bilen isimlerin başında geliyor. 4 yıllık özel görevi boyunca toplamda 2 aydan fazla konsoloslukta kaldığını dile getiren Ağar, merak edilen konuları tüm detayları ile Milliyet’e anlattı:

“Havaya uçururlardı”
Konsoloslukta bulunan personelimiz teslim olmasaydı şu an 49 cenazeyi defnediyor olurduk. Türkiye’de IŞİD olarak telaffuz edilen ‘Devleti İslam Irak Şam’ IŞİD örgütüne bağlı ağır silahlı bin kişilik militanla çarpışmak, bile bile ölüme gitmek olurdu.
Musul Başkonsolosluğu’nda görev haricinde dışarıya çıkmak yasaktır. Bütün yaşam 3.60 metrelik duvarların (T-Wall-güvenlik duvarları) arkasında geçer. Çok nadiren dışarıya çıkılır. Bütün çıkışlar; zırhlı araçlarla, silahlı, jammerlı ve taktik olarak yapılır. Irak güvenlik güçlerinden destek alınmakla yetinilmez, kendi imkanlarımızla eskort, öncü, yancı, artçı uygulamalar mutlaka yapılır.

3 kez saldırıya uğradı
Başkonsolosluk yaklaşık 6 dönümlük bir alana kuruludur. Diplomat, ticari ateşe ve güvenlik mensuplarımız yerleşkede bulunan müştemilatlarda kalıyordu. Lojman tarzı müştemilatlar ev olarak kullanılıyordu. Konsolosluk binası 24 saat korunuyordu.
“Başkonsolosumuz Öztürk Yılmaz göreve geldiğinden beri en az 3 kere saldırıya uğramıştı. Aracı bir keresinde Musul’da RSB (road side bomb - yol kenarı bombası) saldırısına uğramıştı. Zırhlı cip sayesinde saldırıdan sağ kurtuldular.

Haberin Devamı

IŞİD’in silahlı güçleri

Abdullah Ağar’ın anlattıklarına göre IŞİD militanlarının elinde hava taaruz unsurları dışında her türlü hafif ve ağır silah bulunuyor. AK-47, AK-74, BKS, RPK (makineli tüfekler), SVD (keskin nişancı tüfekleri), Doçka (14,5 mm uçaksavar), ZSU 23-2 ve ZSU-23-4 çok namlulu uçaksavar, SA-7 Grail ve SA-11 karadan havaya güdümlü uçaksavar roketi, çeşitli tip ve çapta havanlar ve GTT’ler (geri tepmesiz toplar), RPG-7 gibi tanksavar silahları. Bu silahların ortak özelliği 4x4 araçlara monte edilebilmesi.

Yazarlar