Gündem İSİM BEĞENMEYEN MÜFTÜYE JET YANIT

İSİM BEĞENMEYEN MÜFTÜYE JET YANIT

09.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Samsun Müftüsü Öztürk, çocuklara verilen isimlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Kuran’dan isim seçerken dikkatli olmak gerekir. Allah’ın isimlerinin de çocuklara verilmesi uygun değildir’ dedi. Müftüye Diyanet’ten jet yanıt geldi: Abesle iştigal

İSİM BEĞENMEYEN MÜFTÜYE JET YANIT

Samsun Müftüsü Yrd.Doç.Dr. Hayrettin Öztürk, gazetecilere, çocuklara verilen isimlerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ailelerin çocuklarına Kuran’dan faydalanarak çeşitli isimler verdiğini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Öztürk, “Aileler ismin Kuran’da geçmesine önem gösteriyor. Ancak Kuran’da geçen her ismin çocuğa verilmesi de uygun değil. İsimlerin anlamını doğru bilmek gerekir. Kuran’dan isim konulurken ismin manasını iyi öğrenmek gerekir. Bir bilene, uzmana danışmakta fayda var” dedi.
Bazı isimlerin farklı anlamlarının olduğunu dile getiren Müftü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, “Kız çocuklara verilen isimlerden Sanem, ’put’ anlamına gelmekte. Çocuğa verilmemeli. Aleyna ismi de ailelerin sıkça kullandığı bir isim. Aleyna da ’sıkıntı, bela’ anlamına geliyor. Kezban, ’yalancı’ demek. ’Kuran’da geçen her kelime isim olur’ mantığı ile düşünülmemeli. Bekir, ’deve yavrusu’ demektir. Hz. Ebubekir’in ismi Abdullah’tır, Ebubekir lakabıdır. Bu husus karıştırılmamalıdır” dedi. Müftü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, “Erkeklere Muhammed, Mehmet, Abdullah, Mahmut, Ali, Hasan, Hüseyin, kızlara Fatma, Kevser, Hatice, Zehra gibi isimler çocuklara verilmesi uygundur. Peygamber Efendimizin en çok sevdiği isimler ise Kevser ve Abdullah’tır. Allah’ın isimlerinin de çocuklara verilmesi uygun değildir. Mesela Rahman, Celil gibi Allah’ın isimlerinin çocuklara verilmesi doğru olmaz. Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet de ’hiç kimseye muhtaç olmayan’ demektir. Bu sadece Allah’a mahsus bir durumdur. İsim her dilden olabilir. Yeter ki anlamı güzel olsun. Peygamberlerin isimleri de çocuklara verilebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

DİYANET İŞLERİ: KASTI AŞAN YORUM
Samsun Müftüsü Öztürk’ün açıklamasını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, “ Şahsen müftümüzün basına yansıdığı şekliyle bunları ifade etmiş olmasına ihtimal vermiyorum” diyerek değerlendirdi. Kurumun internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Prof. Dr. Görmez şunları kaydetti: “Bunlar topluma ve tarihe mal olmuş çok önemli isimler. Her birinin arkasında çok büyük tarihi değerler mevcuttur. Bunları kadim sözcüklerin satır alarından çıkan manalarla değerlendirmek tamamen kastını aşan bir yorumdur. Bundan dolayı hiçbir kardeşimizin incinmesini istemeyiz. Tamamen kastını aşan, yanlış ve zorlama bir yorumdan kaynaklanıyor. Toplum, Türkiye ve dünyanın muhtelif yerlerinde bu isimleri verirken, hiçbir zaman kadim sözcüklerde yüzlerce manası olan herhangi bir kelimeyi dikkate alarak o isimleri vermezler. Bunu düşünmek, bu şekilde eleştirmek dahi abesle iştigaldir.”

Haberin Devamı

Farklı anlamları da var
Öztürk’ün sıraladığı isimlerin Türk Dil Kurumu ve diğer sözlüklerdeki anlamları şöyle:
Sanem: Put (Arapça), Çok güzel kadın (TDK)
Aleyna: Bizim üzerimize, bizim hakkımızda. Bize. (Osmanlıca sözlük) 2. Esenlik ve güzelliklere sahip.
Kezban: Evi çekip çeviren kadın.
Bekir: Sabahları erken kalkmayı alışkanlık edinen kimse, bakir. 2. Yeni doğmuş.
Melis: 1. Bal, tatlı şey, sevgili, can. 2. Bal arısı. 3. Çayır, çayırlık. 4. Oğul otu.
Gülsüm: Yuvarlak yüzlü güzel, iyilik güzellik. Hz. Muhammed’in kızlarından birinin adı.