Gündem İsmet Özel şiiri bıraktı

İsmet Özel şiiri bıraktı

17.07.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türk şiirinin önde gelen isimlerinden Özel, şiiri bırakma kararını ‘Kaç yılım kaldıysa bundan sonraki ömrümde şiir çalışmalarımı ‘Bir Yusuf Masalı’na hasredeceğim’ dedi

İsmet Özel şiiri bıraktı

Türk şiirinin büyük isimlerinden İsmet Özel, yöneticisi olduğu İstiklal Marşı Derneği’nin internet sitesinden şiiri bıraktığını duyurdu. Özel, ‘Sesli Gemi’ adlı son şiirini paylaştığı sitede şairliği bırakma nedenini de sitemkâr bir üslubla yazdı.
Özel, “Kaç yılım kaldıysa bundan sonraki ömrümde şiir çalışmalarımı sadece müsvedde dediğim kısmını yayına salmış bulunduğum ‘Bir Yusuf Masalı’ uğraşısına hasredeceğim. Uğraşımın neticesine bîgâne kalmayı öğrendim” dedi.
Tanzimattan bu yana süre- gelen kültür politikalarını eleştiren Özel, konuyu eski Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel üzerinden Can Yücel’e bağladı:

Türklere ne oldu?
“Yücel, ömrünün son yıllarında kendini yeşil yapraklardan mahrum dallarıyla meyveye durmuş Trabzon hurmasına benzetmişti. Gerçekten meyveler demeli miydik sözünü ettiğine? Zevk meselesi. Sadece zevk meselesi olsaydı değinip geçmek yeterli olacaktı. Zevklerin ve renklerin yanı başında bir de insanlık, medeniyet ve Türklük meselesi var. Tanzimat’la başlayan bir kültürel fiyaskonun göbeğinde zevkten dört köşeyiz. Türk milletinin şiire nazar atfedecek tıynetine ne oldu? Şairlik yolunu Maarif Vekili’nin oğlu olmanın açtığı Türkiye capcanlı yaşıyor. Bu hayatiyete karşı hayatiyet iddiası beyhudedir. Ölmek en iyisi.”
“Türkiye’nin bugün getirildiği noktada şiirlerimi okuyabilecek halk kalmadı. Dahası hemen herkes bir tür ruh yamukluğunu benimsedi” diyen Özel açıklamasını, “Onlar şiirlerimi gün ışığına çıktığı ilk günlerden itibaren onlara okuma neş’esi bahşeden ehliyeti zayi etti” dedi.