Gündem İsrail’e yumurtalı, kar topulu, siyah çelenkli protesto

İsrail’e yumurtalı, kar topulu, siyah çelenkli protesto

29.12.2008 - 17:04 | Son Güncellenme:

#10

.

İsrail’e yumurtalı, kar topulu, siyah çelenkli protesto

İSRAİL'in Ankara Büyükelçiliği’ne yumurta ve kar topu atıp, siyah çelenk bırakan bir grup eylemci, Gazze’ye yönelik saldırıları protesto etti.
‘Kahrolsun İsrail’ ve ‘Filistin’e uzanan eller kırılsın’ sloganları atan Türkiye Kamu- Sen üyesi oldukları belirtilen bir grup, İsrail Büyükelçiliği önüne geldi, burada polis barikatıyla karşılaştı. Binaya yaklaxştırılmayan ama büyükelçiliğin yakınında slogan atarak Türk Bayrakları açan grup adına açıklamada bulunan Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, İsrail’in dünyanın gözü önünde masum insanları katlettiğini söyledi. Akyıldız, “Saldırılarda yüzlerce masum insan hayatını kaybetti. Kendilerini ‘hak ve demokrasi savunucusu’ olarak tanıtan devletler bu saldırıyı sadece seyrediyor” dedi. Tepkilerini ve taraf olduklarını göstermeleri gerektiğini kaydeden Akyıldız, saldırıların birilerinin kötü niyetini ortaya koyduğunu belirterek, BM’yi harekete geçmeye davet etti.

Haberin Devamı

YUMURTA ATTILAR

Açıklamanın ardından gruptakiler, sloganlar atarak beraberlerinde getirdikleri yumurtaları ve kar topuları büyükelçiliğe doğru fırlattı. Bu arada çember oluşturan çevvik kuvvet polisi de kalkanlarla yumurtaları engelemeye çalıştı. Yumurtalı protestonun ardından Türkiye Kamu- Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, beraberindeki heyet ile üst aramasından sonra büyükelçiliğe gidip ‘Türkiye Kamu- Sen’ yazılı siyah çelenk bıraktı. Çelengin bırakılması sırasında polis ile heyet arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Protestocular daha sonra Filistin’de ölenler için dua okuyup, slogan atarak dağıldı.

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ’NDE PROTESTO

Türkiye İnsan Hakları Derneği ve çeşitli sivil toplum kuruluşu üyeleri de İsrail Büyükelçili’ğine gelerek, Gazze’ye yönelik saldırıyı protesto etti. İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı adına basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ‘Şimdi savaş zamanıdır’ diyen İsrail Savunma Bakanı’nı insanlık suçu işlediğini belirterek, “Şimdi barış zamanıdır. İsrail halkı savaşçı politikacılardan kurtulmalıdır” dedi.
Türkiye’nin derhal İsrail’e olan ilişkileri durdurması gerektiğini de kaydeden Türkdoğan, ayrıca, İsrail ile özellikle askeri içerikli tüm anlaşmaların askıya almasını talep etti. Açıklamanın ardından Türkdoğan ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Genel Sekreteri Metin Bakkalcı, basın açıklamasının bir metnini büyükelçilik duvarına astı.

Haberin Devamı

BÜYÜKELÇİLİK ÖNÜNDE POLİS ÇEMBERİ

Bu arada polis ekipleri protestolar nedeniyle İsrail’in Ankara Büyükelçiliği önünde geniş güvenlik önlemleri aldı. Büyükelçiliğin bulunduğu sokak trafiğe kapatılırken, giriş yollarında da polis barikatları oluşturuldu.