Gündem Israil’le dondurulan projeleri görüşecek

Israil’le dondurulan projeleri görüşecek

20.01.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İsrail’e yapacağı ziyaretin sadece turizmle sınırlı olmadığını vurgulayan Bakan Nabi Avcı “Kültürden, turizmden, bilimden sorumlu bakanlarla, üniversite çevreleriyle yarım kalmış işleri görüşeceğim” dedi...

Israil’le dondurulan projeleri görüşecek

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, İsrail ile ilişkilerin düzelmesinin ardından 7 yıl sonra bakan düzeyinde İsrail’e ilk ziyareti gerçekleştirecek. Bakanlıkta bir grup gazeteci ile bir araya gelen Bakan Avcı İsrail ziyareti ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Avcı’nın açıklamalarından satır başları şöyle:
TATİLDE UCUZLAMA YOK: Erken rezervasyon için geçen yıla oranla bir fiyat ucuzlaması olmayacak. Yerliye de yok yabancıya da yok. Ucuzlama yok ama fiyatlarda artış da olmayacak.
GASTRONOMİ, DÜĞÜN TURİZMİ DÖNEMİ: Bu dönem, deniz, kum, güneş turizminin yanı sıra Türkiye’nin diğer özelliklerini de tanıtımın içine katmamız gerekiyor. Bu niye aciliyet kazandı? Çünkü biz daha önce kendimizi Rusya, İngiltere ve Almanya pazarlarına sıkıştırmışız. Fakat 2016’da Rus uçağının düşürülmesinden sonra Rusya pazarı bıçak gibi kesildi. Rusya pazarı çöktü. Terör saldırıları sebebiyle Avrupa pazarında da ciddi daralma oldu. Biz de bundan ders çıkararak pazarımızı bu parantezin dışına çıkaralım istiyoruz. Gastronomi, arkeoloji, sanat, düğün, sağlık turizmine yoğunlaşacağız.
AVRUPA’DA 1 NUMARA OLABİLİRİZ: Kış turizmiyle ilgili olarak şu anda kayak federasyonu ile bir çalışma yapıyoruz. Türkiye’nin hangi dağında ne kadar pist yapma şansımız var ona bakıyoruz. İlk bulgular gösteriyor ki, Türkiye bu konuda Avrupa’da 1 numara olmaya müsait bir potansiyelimiz var.
7 YIL SONRA İSRAİL’E GİDEN İLK BAKAN: (İsrail turizm fuarı) Gideceğiz inşallah. Turizm fuarı vesilesiyle gideceğiz ama sadece turizmle sınırlı bir ziyaret değil. Bizim aynı zamanda kültürel ilişkiler, üniversiteler, bilimsel çalışmalar bakımından da İsraille farklı düzeylerde farklı ilişkilerimiz geçmişte de vardı bundan sonra da olur. Bütün bunları tekrar konuşma fırsatı olacak. Orada öncelikle muhataplarımla görüşeceğim. Kültürden, bilimden, turizmden sorumlu bakanlar, üniversite çevreleriyle görüşeceğim. Daha önce yaptığımız işlerin yarım kalmış olanları, düşük tempoda yürüyenleri var onların hızlandırılması, tam kapasite çalıştırılması üniversiteler arası ilişkiler, kültürel ilişkiler görüşülecek.
RUSYA VE AVRUPA PAZARLARI TOPARLANIYOR: Turistlerle ilgili iyi sinyaller geliyor. Rusya pazarı her şeye rağmen toparlanıyor. Büyükelçi suikasti de çok fazla etkilemedi. Çünkü Ruslar da bizim gibi ne tür bir saldırıyla karşı karşıya olduklarını ve olduğumuzu az çok biliyorlar. Orası toparlanıyor. Onun dışında Avrupa pazarında da bir toparlanma bekliyoruz. Onun sinyalleri de var. Türkiye ile iş yapan büyük yabancı tur operatörleri, söylenenin aksine bizimle el birliğiyle çalışıyorlar.
KOMEDİ TERCİHİ YAŞADIKLARIMIZLA ALAKALI: 2016’da Türk izleyicisi sinemada en çok komedi filmlerini tercih etti. Bu, yaşadığımız hallerle alâkalı olabilir. Böyle sıkıntılı dönemlerde mizah ciddi talep görür. Türk sineması iyi gidiyor. 2002’de dokuz film çevrilmiş Türkiye’de geçen yıl 139 film çekilmiş. Türk seyircisi, kendi sinemasını tercih eden seyirci bağlamında Avrupa’da 1. sırada.
TARİHİ ESERİ POSTAYLA GÖNDERMİŞ: (Zeugma’nın kayıp parçalarının ABD’de bir üniversitede bulunması) Sadece Çingene Kızı değil, Amerikan üniversitelerinde maalesef bizim epey malımız var, bunları toparlıyoruz. Ama karşı taraf iyi niyetli değilse bunlar uzun bir hukuki mücadele gerektiriyor.
Bazen de eserleri kendileri verenler oluyor. Mesela Antalya Müzesi’nde bir adam turist olarak gelmiş, orada bir dükkândan bir şey almış. Sonra Avusturya’ya gidince onun tarihi bir eser olduğunu fark etmiş, postayla göndermiş bize. Ne yaparsınız? Adama teşekkür edersiniz değil mi? Bizimkiler önce adama ‘kaçakçılık’ suçundan soruşturma açmışlar bunu ihbar kabul edip, sonra aklı başında birileri devreye girmiş de olay çözülmüş.

Türk-Rus ortak yapımı dizi geliyor

“Antalya’da geçen aylarda Rus medyası ile yaptığımız toplantıda Rusya’dan, ‘ortak dizi yapalım’ teklifleri geldi. Biz de, ‘bakanlık olarak size aracılık ederiz’ dedik ve buluşturuyoruz onları zaman zaman. Türk dizileri bütün dünyada ciddi bir ilgi görüyor. Mesela, Arjantin’den Türkiye’ye gelen turist sayısı çok fazla değil ama oransal olarak baktığımızda geçen sene oradan gelen turist sayısı yüzde 100 artmış. ‘Nereden çıktı bu?’ diye araştırdığımızda şunu gördük: o tarihlerde Arjantin’de iki Türk dizisi yayına girmiş televizyonlarda ve insanlar Türkiye’yi merak etmişler belli ki.”

‘3. Milli Kültür Şurası toplanacak’

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından Milli Kütüphane Başkanlığı’nda düzenlenen “Çınarın Gölgesinde Sohbetler” programına katılarak öğrencilerle bir araya geldi.
Burada öğrencilere değerlendirmelerde bulunan Bakan Avcı, “Kültürün bütün alanlarında neredeyiz, nereye gidiyoruz, nereye gitmeyi planlıyoruz, bunun için neler yapmamız gerekir, bunları konuşmak ve tartışmak üzere çok geniş katılımlı bir Milli Kültür Şurası düzenliyoruz. Cumhurbaşkanımızın da teşrifleriyle 3 Mart 2017’de İstanbul’da 3. Milli Kültür Şurasını toplayacağız. Kültür Şura’sının 27 yıldır toplanmadığını vurgulayan Avcı, “İlk Milli Kültür Şurası, 1982 yılında yapılmış. Anayasaya göre 3 yılda bir yapılması gerekirken ikincisi 1989’da yapılmış, ondan sonra bir daha yapılmamış” diye konuştu.

Yazarlar