Gündem İstanbul için edebiyat vakti!

İstanbul için edebiyat vakti!

08.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 850 yayınevi ve yüzlerce yazar bir araya geliyor. Onur konuğu Macaristan olan fuar, 16 Kasım’a dek sürecek

İstanbul için edebiyat vakti

33. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, bugün İstanbul Beylikdüzü’ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde başlıyor. 16 Kasım’a dek sürecek fuar kitapseverlerle 850 yayınevini ve yüzlerce yazarı bir araya getiriyor. Fuarın temelleri 1981 yılında, Taksim’deki Etap Marmra Oteli’nin bodrum katında Bülent Ünal’ın ortaya attığı bir fikirle atıldı.
O yıl otelin 600 metre karelik bodrum katında ‘Tüyap Ticaret Merkezi’ açıldı ve bir yıl sonra ilk düzenlenecek olan etkinlik 1. İstanbul Kitap Fuarı oldu.

Aziz Nesin’den Yaşar Kemal’e
Bülent Ünal, fuarın 25. yaşı nedeniyle hazırlanan ‘Bir Yolculuk Öyküsü’ adlı kitapta ‘başlangıç’ dönemini şöyle anlatıyordu: “Yaklaşık bir buçuk senelik bir çaba harcandı, bu fuarları yaparken dünyada 25-30 yıllık kitap fuarları olduğunu biliyorduk. Kavramsal olarak Frankfurt kaynak alındı, ama İsveç’te Göteborg’da var, Kahire’de var, Bologna’da, Tahran’da, başka yerlerde de var. 1981, Türkiye’nin en karmaşık dönemiydi.
12 Eylül yeni yapılmış, on binlerce insan yerinden edilmiş, pek çok insan cezaevlerinde ve bunların bir bölümü de kitap fuarını ilgilendiren insanlar.”
Kasım 1982’de düzenlenen 1. İstanbul Kitap Fuarı’na 15 - 20 kadar yayınevi katıldı ve 50 bine yakın ziyaretçi geldi. Etap Marmara Oteli’nin dış kapısında uzun kuyruklar oluştu. İçeride ise aralarında Aziz Nesin, Yaşar Kemal, Çetin Altan, Uğur Mumcu, Haldun Taner ve Tarık Buğra’nın da bulunduğu dev isimler bir taraftan kitaplarını imzaladı, bir taraftan da söyleşilere katıldı.
Fuarın ikinci senesinde ise bu görülen ilgi karşısında yayınevi sayısı 72’ye yükseldi. Ziyaretçi sayısı ise 80 binin üstündeydi. Artık yurtdışından yabancı yazarlar konuk edilmeye başlanmıştı bile. İstanbul Kitap Fuarı, ikinci senesinde ‘uluslararası’ unvanını da aldı.
Bugüne kadar Mısır’ın, Fransa’nın, İspanya’nın ve Çin’in Onur Ülke olarak yer aldığı fuarda, bu yılki onur konuğu ülke Macaristan.

Haberin Devamı

306 gün açık kaldı

* İstanbul Kitap Fuarı, 33 yılda toplam 306 gün, yani 7 bin 344 saat açık kaldı. (Bu sayı Türkiye’de bir kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın neredeyse 1244 katı.)
* 33 yılda İstanbul Kitap Fuarı’nda 1 milyon 365 bin kitap satıldı.
* Geçen yıl İstanbul Kitap Fuarı’nı ziyaret edenlerin sayısı, İstanbul’u bir günde ziyaret eden turist sayısının 18 katı.
* Geçen yıl fuara ziyaretçi olarak gelen öğrenci sayısı 36 bin. Bu sayı İstanbul’da bulunan toplam öğrenci sayısının yüzde 3.8’i.
* İlk düzenlendiğinde 600 metrekarelik bir alanda yapılan fuar, artık Beylikdüzü’nde 60 bin metrekarelik bir alanda yapılıyor.
* Fuarda her yıl 48 bin 300 çeşit kitap bulunuyor.
* İlkini 50 bin kişinin ziyaret ettiği İstanbul Kitap Fuarı, geçtiğimiz yıl 455 bin kişi tarafından ziyaret edildi.