Gündem İstanbul, Kars ve Iğdır'da Kerbela şehitleri anıldı

İstanbul, Kars ve Iğdır'da Kerbela şehitleri anıldı

28.07.2023 - 14:11 | Son Güncellenme:

Hz. Muhammed'in torunu Hz. Hüseyin ve yakınlarının Kerbela'da şehit edilişinin 1384. yılında İstanbul, Kars ve Iğdır’da programlar düzenlendi.

Hazreti Ali Camisi’nden başlayan yürüyüşte ellerinde Türk bayrağı, Atatürk ve Hazreti Ali'nin posterlerini taşıyan katılımcılar, Faikbey Caddesi'nden Kars Şehitliği'ne kadar ağıtlar eşliğinde yürüyüp, sinelerine vurdu. Katılımcılar kendilerine zincirle de vurdu.

Haberin Devamı

Şehitlikte sona eren yürüyüşün ardından katılımcılar saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı’nı okudu. Anma töreni Asri Mezarlığı’nın önündeki Aşura Meydanı’nda devam etti. Okunan mersiyeler eşliğinde sinesini dövenler, Hazreti Hüseyin için ağıtlar yaktı.

1/23

2/23

3/23

4/23

5/23

6/23

7/23

8/23

9/23

10/23

11/23

12/23

13/23

14/23

15/23

16/23

17/23

18/23

19/23

20/23

21/23

22/23

23/23

Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı anma etkinliklerinin son bölümünde ise törene katılan binlerce kişi, Yeni Mahalle Mezarlığındaki yakınlarını da ziyaret ederek dua etti. (Volkan KARABAĞ/KARS, DHA)

İstanbul, Kars ve Iğdırda Kerbela şehitleri anıldı

IĞDIR'DA DA ANMA TÖRENI YAPILDI

Iğdır’da da düzenlenen programa yüzlerce kişi katıldı. Siyah kıyafetler giyinen gençlerin oluşturduğu 'Deste' adı verilen gruplar, sabah saatlerinde camilerde toplandı. Gruplar daha sonra aşure merasimin yapıldığı Zübeyde Hanım Meydanı'na yürüdü.

Haberin Devamı

Kerbela şehitleri için dua edilen törende Kuran-ı Kerim ve mersiyeler okundu. Katılımcıların gözyaşlarını tutamadığı program, Hazreti Hüseyin ve 72 yakınının Kerbela'da şehit edilmesini anlatan tiyatro gösterisi ile sona erdi. Iğdır'daki törende bu yıl ayrıca 400 kişi Kızılay tarafından kurulan çadırda kan bağışında bulundu. (Volkan KARABAĞ/KARS, DHA)

İstanbul, Kars ve Iğdırda Kerbela şehitleri anıldı

BİR ANMA TÖRENİ DE ESENYURT'TA

İmam Ali Vakfı ve Esenyurt Sefinet-ün Necat Gençliği tarafından Esenyurt Belediye Meydanı’nda düzenlenen programda ilahiler okundu.

Programda konuşan Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, “Eğer birlik beraberlik içinde bu dünyada yaşamak istiyorsak, adalete inanıyorsak, birbirimize değer veriyorsak, birbirimizin de düşüncelerine, değerlerine önem veriyorsak bugünü unutmamalıyız, unutturmamalıyız" dedi.

Programa Esenyurt Kaymakamı Vural Karagül, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt, Esenyurt İlçe Milli Eğitim Müdürü Necati Yener, Esenyurt Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Kuzgun, belediye başkan yardımcıları, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. (İHA)

İstanbul, Kars ve Iğdırda Kerbela şehitleri anıldı

KÜÇÜKÇEKMECE'DE EVRENSEL AŞURA MATEM MERASİMİ

Caferilik İnancını Tanıtma Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) tarafından Küçükçekmece Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'nde düzenlenen etkinlik öncesinde polis ekipleri tarafından gösteri merkezi çevresinde güvenlik önlemi aldı. Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi'ne çıkan Halkalı Gümrük Yolu, Güneşli Köprüsü çıkışı Fatih Caddesi ve Fulya Sokağı trafiğe kapatıldı.

Haberin Devamı

Törene katılanlar gösteri merkezi girişindeki arama noktalarından geçerek salona alındı. Törene AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, Bahçelievler Kaymakamı Mehmet Boztepe, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ve Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir ile CAFERİDER Onursal Başkanı Selahattin Özgündüz katıldı.

İstanbul, Kars ve Iğdırda Kerbela şehitleri anıldı

Törende konuşma yapan AK Parti İstanbul milletvekili Şamil Ayrım, “Kutsal kitabımıza karşı son yıllarda özellikle Avrupa’da şiddet hareketleri olmaktadır. Dün Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda, ‘Kutsal kitaba şiddetin, uluslararası hukukun ihlali şeklinde bir karar tasarısı kabul edildi. Bu olayların şiddetle kınandığı belirtildi. Biz de bu gelişmeyi son derece olumlu buluyoruz." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ise, “Dünya’nın dört bir yanında matem tutulmaktadır. Biz de burada İmam Hüseyin meclisinde onun yas matemini tutmaktayız." diye konuştu. Törendeki konuşmaların ardından Zeynebiye Gençlik Tiyatrosu tarafından tiyatro gösterisi sergilendi. (Altan ÇİMEN - Feridun AÇIKGÖZ / DHA)