Gündem İstanbul’u hissederek 2 kıta arasını katedecek

İstanbul’u hissederek 2 kıta arasını katedecek

20.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Üç yaşında görme yeteneğini kaybeden Üstüner, Asya ile Avrupa kıtalarının arasından kürekle geçen ilk görme engelli denizci olacak. Üç saat deniz trafiğinin duracağı geçişe üç güvenlik botu ve iki tekne eşlik edecek.

İstanbul’u hissederek 2 kıta arasını katedecek

Üç yaşında göz kanseri sonucu görme yeteneğini tamamen kaybetmesine rağmen yaşam heyecanından bir şey kaybetmeyen Ahmet Üstüner (38), 21 Temmuz’da (yarın) dünyada ilk kez gerçekleşecek bir denemeye imza atacak. ABD’nin San Francisco şehrinde kendisi gibi görme engelli çocuklara öğretmenlik yapan Ahmet Üstüner, iki kıta arasını kanoyla geçen ilk kişi olacak. 12 yıldır San Francisco’da yaşayan Üstüner, görme engelliler için sosyal çalışmalar yapan Körler İçin Deniz Feneri Vakfı’nın “Hayalindeki Projeyi Anlat” adında bir yarışma açtığını duydu. Denizde büyüyen ve gençliğini İstanbul’da geçiren Üstüner yarışmaya, hayalini kurduğu Asya ile Avrupa kıtaları arasında kano geçişi projesi ile katıldı. İstanbul gibi bir metropolün iki yakasında, Asya ve Avrupa kıtaları arasında denizi ve rüzgarı hissedeceğini belirten Üstüner’in projesi burs verilmeye hak kazandı. Bursu kazanan Üstüner, İstanbul’daki DAK/SAR (Denizde Arama Kurtarma Derneği)ve BODEKA (Boğaziçi Deniz Kayakçıları Kulübü) ile irtibat kurdu. Geçişte kendisine yol gösterecek özel bir navigasyon sistemi kullanmak zorunda olan Üstüner, elektronik mühendisi Martin Stone’dan da yardım istedi.

Haberin Devamı

İstanbul’u hissederek 2 kıta arasını katedecek

Engelsiz kürek geçişi

İstanbul’a gelerek Beykoz’da özel deniz kayağı ile antrenmanlarına başlayan Üstüner, gerekli başvuruları yaparak geçiş iznini 21 Temmuz Cumartesi günü için aldı. “Kıtalar Arası Engelsiz Kürek Geçişi” ismini verdiği projesi için son hazırlıklarını tamamlayan Üstüner, 1,6 millik Beykoz-Yeniköy arasındaki mesafeyi yaklaşık bir saatte tamamlayacak. Geçiş için üç saat izin alınırken gemi trafiği durdurulacak.

Üstüner, “Görmemem bir şeyi değiştirmeyecek. Çok sevdiğim İstanbul’u hissedeceğim. Körler, şehirde kaldırımı takip eder ama denizde rüzgarı, güneşi ya da akıntıyı esas alırsın. Özgürlüğe kaçış benim için bu yaşadıklarım. Ben denizdeyken doğayla bütünleşiyor ve mutlu oluyorum” dedi.

İstanbul’u hissederek 2 kıta arasını katedecek

Haberin Devamı

Belgeseli çekilecek

Engelli ve özürlü gibi tanımlamaları kabul etmeyen Üstüner, Kilyos Veysel Vardar Körler Okulu’nun ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nü başarıyla bitirdi. Evlenerek gittiği ABD’nin San Fransisco şehrinde görme engelli çocuklara öğretmenlik yapan Üstüner, hayatı boyunca denizden kopmadı. Projenin belgeseli çekilirken Üstüner’in hikayesi ABD’de örnek olarak gösterilecek. Belgesel için gelen Nic Jara ve Sarahbeth Maney de Üstüner’e eşlik ediyor.