Gündem İstanbul'da ilaca dirençli uyuz tehlikesi

İstanbul'da ilaca dirençli uyuz tehlikesi

25.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi ve Dermatoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Zekayi Kutlubay, Kovid-19 salgınıyla birlikte cilt sorunlarında da artış görüldüğünü belirterek, son 1 yıldır ilaca dirençli uyuz vaka sayısında adeta patlama yaşandığını açıkladı.

İstanbulda ilaca dirençli uyuz tehlikesi

MERT İNAN İstanbul - cSon 1 yılda çok sayıda dirençli uyuz şikâyeti yaşayan hastanın başvurduğunu söyleyen Prof. Dr. Kutlubay, "Benzer durum diğer hastanelerin dermatoloji servisleri için de geçerli Özellikle piyasadaki ilaçlara direnç gelişmiş durumda. Uyuz hastalığı parazit kaynaklıdır, insandan insana bulaşma riski vardır. İlaca karşı direnç oluşması ve zamanında tedavi edilmemesi nedeniyle uyuz bulaşan hasta sayısı artmaya devam ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Kovid'in saça etkisi

Kovid-19 döneminde görülen cilt sorunları hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kutlubay, “Kovid-19 hastalığı geçiren her 3 hastadan 1'inde saç dökülmesi problemi yaşanıyor. Cerrahpaşa’nın dermatolojisi kliniği her zaman doludur ancak Kovid-19 dönemindeki hasta sayımız daha artmış durumda. Kovid-19’un neden olduğu stres aynı zamanda kaşıntılı hastalıklar dediğimiz egzama, kurdeşen, döküntüler ve sedef hastalıklarında da artışa neden oldu. Saç dökülme sorunu Kovid-19’un neden olduğu inflamasyon ile stres kaynaklı. Tedavi edici bazı ilaçlar da yan etki olarak saç dökülmesine neden olabiliyor. Cilt hastalıklarında ciddi bir artış olduğunun altını çizmek isterim” diye konuştu.

Dezenfektan, kolonya

Haberin Devamı

Kovid-19 dönemiyle çok sık el yıkama ve dezenfektan kullanımına bağlı sorunların da arttığına değinen Prof. Dr. Zekayi Kutlubay, şunları dedi:
“Dezenfektanlar, kolonya veya alkollü salüsyonlar aşırı kullanım nedeniyle cilt sorunlarını tetikliyor. Kovid-19 döneminde ‘ev hanımı egzeması’ dediğimiz, kuruluk ve çatlamaya bağlı kaşıntı sorunları artmış durumda. Vatandaşlarımızın el hijyenine dikkat etmesi çok önemli ancak, dakikalar boyunca obsesif şekilde el yıkayanların bu davranıştan vazgeçmelerini öneriyoruz. Cilt kuruluğu, kaşıntı ve döküntü sorununa karşı, yağlı veya gliserin içerikli ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor.”