Gündem İstanbul’da Türkoloji Sempozyumu günleri

İstanbul’da Türkoloji Sempozyumu günleri

14.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Maarif Vakfı’nın düzenlediği 2. Uluslararası Balkanlarda Türkçe Öğretimi ve Türkoloji Sempozyumu dün İstanbul Üniversitesi’nde başladı.

İstanbul’da Türkoloji Sempozyumu günleri

OZAN ÖMER KADÜKER - Sempozyum, Türkiye Maarif Vakfı Tiran New York Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Türk Dil Kurumu iş birliğinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleriyle gerçekleştiriliyor. 

Haberin Devamı

Sempozyumla Türkçe öğretimi ve Türkoloji faaliyetleri başta olmak üzere sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında Balkanlara yönelik olarak çalışan bilim insanlarının bir araya getirilmesi; kültürel bağlamda ortaya konulan eserlerin, çalışmaların ve etkileşimlerin tespit edilmesi ve yapılan araştırmaların değerlendirilerek kamuoyuna sunulması amaçlanıyor. Dil, edebiyat, tarih, sanat, mimari, musiki vb. alanlardaki kültürel etkileşiminin görünümü ve boyutlarının ortaya konulması da sempozyumun hedefleri arasında yer alıyor. 

Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Maarif Vakfı Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün, “Balkan ismi dahi Türkçeden gelmektedir. Dilin, kimlik olarak nitelendiği bir zamanda bu husus üzerine derin bir tahlil yapmak eminim ki bizlere çok şey söyleyecektir” dedi. 

Haberin Devamı

54 bildiri sunulacak

Hırvatistan’dan Romanya’ya, Arnavutluk’tan Bosna Hersek’e 20 farklı ülkeden akademisyen ve araştırmacıların başvurduğu sempozyum, bugün ve yarın devam edecek, 54 bildiri sunulacak. Türkçe’nin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Balkanlarda Türkçe’nin Eğitimi ve Öğretimi Çalışmaları, Balkan Edebiyatlarında Türk Kültürünün İzleri gibi farklı oturumların bulunduğu sempozyumda bugün Balkan Türkologları, eserler özelinde yapılan edebiyatta kültürel etkileşim incelemeleri, Balkanlarda Türkçe öğretimi gibi konuların inceleneceği oturumlar gerçekleştirilecek.