Gündem İşte yeni Çapa

İşte yeni Çapa

18.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Hasdal’da yapımı devam eden yeni Çapa hakkında Dekanı Prof. Dr. Tükek, “Türkiye’de ilk kez onkolojik tedavi yöntemi olarak proton merkezini de hayata geçirmiş olacağız. Proton merkezi, bir stadyum büyüklüğündeki alanı kapsayacak” dedi.

İşte yeni Çapa

Mert İnan - Türkiye’nin en köklü sağlık kurumlarından İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa), her gün 6 bin 300 yeni hasta ağırlıyor. Bu sayı hasta yakınları, ziyaretçiler ve kontrol hastaları ile günde 15 bine çıkıyor. Toplamda bin yatan hastanın da tedavi gördüğü sağlık kurumunun genişletilmesi, modern bir çehreye kavuşturulması için Hasdal sınırlarında “Yeni Çapa”nın hayata geçirilmesi için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Asırlık kurumun Hasdal’da devam eden yeni yerleşkesinde ilk etabın 2023 sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanırken, Çapa semtindeki eski binaların yenileme ve yeniden yapım süreci de aralıksız devam ediyor. Hem projedeki son aşama, hem de mevcut yerinde devam eden çalışmaları Milliyet’e anlatan İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Hasdal yerleşkemiz hayata geçtiğinde Türkiye’de ilk kez onkolojik tedavi yöntemi olarak proton merkezini de hayata geçirmiş olacağız. Proton merkezi, bir stadyum büyüklüğündeki alanı kapsayacak. Bu sayede onkolojik tedavide yeni bir dönemin de başlangıcına öncülük edeceğiz” dedi. Çapa sınırlarındaki yerleşkenin yenilenecek çehresi ile hizmet vermeye devam edeceğini anlatan Prof. Dr. Tükek, şu bilgileri paylaştı:

Haberin Devamı

“Hasdal’daki proje, toplamda yedi bloktan oluşacak. Kompleksin ana bloğu olan A bloğunda; poliklinikler, ameliyathaneler, yoğun bakımlar, acil servis ve destek alanları bulunacak. İlk etap olarak planlanan ve 2023 sonunda hizmete girmesi beklenen G ve B bloklarda cerrahi branşların yanı sıra, kadın doğum, genel cerrahi, plastik cerrahi, üroloji, nöroşirürji, kulak burun boğaz, ortopedi dalları yer alacak. İkinci etap yani 2026 bitmesini planladığımız D ve F bloklarda ise çocuk poliklinikleri, çocuk psikiyatri ünitelerinin yanı sıra psikiyatri, onkoloji, kardiyoloji ve enfeksiyon hastalıkları birimleri hizmet verecek. Acil servis A bloğun arka kısmında olacak. Ek olarak H teknik birim bloğu, açık ve kapalı otopark da yerleşke bünyesinde inşa edilecek. Deprem riskini minimum seviyelere indirmek için temelde izolatörler üzerine inşa edilen kompleks, doğal orman alanının yakınına konumlandırıldı. Hasdal-Kemerburgaz karayolu ile araç erişilebilirliğinin yanı sıra metro istasyonu ile de ulaşım kolaylığı sağlanacak.”

Haberin Devamı

İşte yeni Çapa

‘Taşınmayacak, büyüyecek’

“Çapa olarak bilinen bugün üzerinde bulunduğumuz yerleşkenin ne olacağı merak konusu. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, taşınmayacak, büyüyecek. İki ayrı yerde büyüyeceğiz. Çapa’da özellikli birimler dediğimiz, yanık üniteleri, psikiyatrinin özel birimleri, organ nakli, uzmanlık gerektiren birimler hizmet verecek. Temel Bilimler yine Çapa’da kalacak. Çapa’daki yerleşkemizde poliklinik hizmetleri de sunulacak ancak büyük merkez, sikletimiz Hasdal olacak. Bin dönümlük bir arazide 400 dönümlük bir yapılar bütünü inşa edilmesi planlandı. Projenin son ayağında onkoloji ve nükleer tıp birimleri hayata geçirilecek. Türkiye için örnek ve özel bir nükleer tıp merkezi planlıyoruz.”

İşte yeni Çapa

 2025’te bitecek

Çapa’daki yenileme çalışmaları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Tükek, “Nöroloji ve Nörolojik Bilimler binası yıkılıp yeniden yapıldı. Yeni binamızda nöroloji, beyin cerrahisi ve nöro-radyoloji birimleri hizmet veriyor. Yeni binamızın hemen yanında çocuk polikliniği, kemik iliği nakil ünitesi inşaatlarının da kaba inşaat kısımları tamamlandı. Bu binaların hemen yanında patoloji ve sualtı hekimliği binalarının yapımı da süratle devam ediyor. Dahili Tıp Bilimleri binasındaki çalışmalarda inşaatı yarılamış durumdayız. Yeni binamızda kardiyoloji, iç hastalıkları, enfeksiyon ve aile hekimliği birimlerimiz hizmet verecek. 2025 yılına kadar Çapa’daki yerleşke tümüyle yenilenmiş, depreme dayanıklı ve modern bir yapıya kavuşturulmuş olacak” ifadelerini kullandı. Kovid-19 başladığı günden bu yana oldukça yoğun ve stresli mesai dönemi geçirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Tükek, “Çapa ailesi olarak gece, gündüz demeden halkımızın sağlığı için mesai harcıyoruz. 2025 yılında hem yeni yerleşkemiz, hem de bugünkü yerleşkedeki tüm çalışmalar tamamlanacak. Amacımız Çapa’yı gelecek nesillere sağlam şekilde emanet etmek” dedi.