Gündem İsviçre okulları Türklerin peşinde

İsviçre okulları Türklerin peşinde

06.02.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Krallardan devlet adamlarına, ünlü ailelerin çocuklarının okuduğu İsviçre okulları, Türkiye’den daha fazla öğrenci çekebilmek için harekete geçti Uluslararası öğrenci çeşitliliğine önem veren okullarda, ülkeler için yüzde 10 civarında kota var. Ancak Türk öğrencilerin oranı yüzde 5’i geçmiyor. Şimdi hedef bu sayıyı artırmak

İsviçre okulları Türklerin peşinde

Dünyadaki en pahalı okulların bulunduğu İsviçre, eğitimdeki kalitesini uluslararası alanda ispatlamış durumda. O nedenle krallardan devlet adamlarına, girişimcilerden sanatçılara, dünyaca ünlü isimlerin çocuklarını göndermek için tercih ettiği okullar arasında ilk sıralarda. Burada okuyan öğrencilerin isimleri kesinlikle kimseyle paylaşılmadığı için de önemli pozisyonlardaki kişiler çocuklarını güvenerek bu okullara gönderiyor. En büyük özellikleri, farklı kültürlerden öğrencilere aynı kampüste ev sahipliği yapmaları. Öyle ki bazı okullarda 120 milletten öğrenci okuyor. Bu da öğrenciye farklı statülerden, ülkelerden öğrencilerle arkadaşlıklar kurma olanağı sunuyor.

Haberin Devamı

Uluslararası bir ortam

İşte bu uluslararası çeşitliliği koruyabilmek için okullarda her milletten yüzde 10 civarında öğrenci olmasına büyük önem veriliyor; Türk öğrenci oranı ise yüzde 5’i geçmiyor. Hedef bu sayının artırılması. Bunun için Türkiye’ye tanıtıma gelecek okullardan bazılarını Swiss Learning’in davetiyle gezme fırsatı yakaladık. Swiss Learning, 1960’tan önce kurulan 13 okulun bağlı olduğu bir birlik. Konuyla ilgili görüş aldığımız Swiss Learning Başkanı Christophe X. Clivaz, okullarda uluslararası çeşitliliğe çok önem verdiklerini kaydederek, “Türkiye bizim için çok önemli” dedi. Tüm okulların toplam 4 bin öğrencisi bulunduğunu, Türk öğrencilerin sayısının ise 200 olduğunu belirten Clivaz, Türkiye’den gelen öğrenci oranının yüzde 4-5 civarında olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Okullarda notların yanı sıra farklı yetenekleri olan öğrencilerin olmasına da önem verdiklerini dile getiren Clivaz, “Neden İsviçre?” sorusunu, “Uluslararası çeşitlilik, çok dilli eğitim, sınıf içinde ve dışarısında sunulan sosyal etkinlikler” diye özetledi. Öğrenim ücretlerinin 75 bin ile 100 bin İsviçre Frangı olduğunu dile getiren Clivaz, bu ücretlerin eğitimin yanı sıra yurt, yemek gibi tüm masrafları kapsadığını kaydetti.

5 tür diploması var

College Du Leman: 59 yıllık geçmişe sahip okulda, 120’den fazla ülkeden 1800 öğrenci okuyor. 2 yaşından 18 yaşına kadar eğitim verilen okulda 5 sosyolojik gruptan öğrenci var. Birinci grup yatılı okuyanlar; öğrenim ücreti yıllık 90 bin İsviçre Frankı. İkinci grupta yerel insanların çocukları var.

İsviçre okulları Türklerin peşinde
Bu öğrenciler ve bundan sonraki gruplardaki öğrencilerin yıllık öğrenim ücreti 22 bin ile 35 bin İsviçre Frankı arasında değişiyor. Üçüncü grupta İsviçre’de oturan, yüksek maaşla çalışanların çocukları bulunuyor. Dördüncü grupta görevli olarak gelenler var; bu kişiler öğrenim ücreti üzerinden vergi avantajına sahipler. Beşinci grupta da personelin çocukları bulunuyor.

Okul, IB, IB-CP, Fransız Bakaloryası, Swiss Maturite ve Amerika diploması olmak üzere 5 farklı lise diploması veriyor. Öğrenci seçerken, öğrenicinin eğitime bakış açısına önem veriliyor. İngilizce ve matematik sınavları yapılıyor; notlara da bakılıyor. Daha önce uyuşturucu kullanmış, okulundan atılmış öğrencileri kesinlikle almıyorlar. İngilizce ve Fransızca olmak üzere genel olarak iki dilde eğitim veriliyor.

Haberin Devamı

Sanatta iddialılar

Brillantmont: 1882’de kurulan okul, İsviçre’nin en eski okullarından. Kurulduğu günden beri aynı ailede kalan tek okul. 100 yatılı, 20 de gündüzlü öğrencisi var. Okula, 13-18 yaş arası, yaz okuluna da 10-17 yaş arası öğrencileri kabul ediyorlar. Okulda şu anda 30 milletten öğrenci var; 3’ü Türk.

Sanat departmanları çok iyi. 25 mezundan 4’ü genellikle tasarım ya da sanatla ilgili bölümlere gidiyor. Tarih ve ekonomi de yine okulun öne çıktığı alanlardan. 13-18 yaş arası öğrencileri kabul eden okulun öğrenim ücreti 77 bin ile 86 bin İsviçre Frankı. 8. ve 9. sınıflarda burs veriyorlar.

Öğrencinin hırsı destekleniyor

Beau Soleil: 1910’da kurulan okulda, yatılı eğitim veriliyor. 256 öğrencisi bulunan okul, küçük bir kampüste eğitim veriyor. O nedenle herkes birbirini tanıyor ve öğrencilerle birebir ilgileniliyor. Okulda, saygı, sorumluluk, kararlılık ve hırs olmak üzere 4 değere önem veriliyor. Öğrenci ne istiyorsa o alanda en iyisi olması için destekleyip her türlü olanağı sağlıyorlar. Öğrencilere deneyim sunmaya çok önem veriyorlar. Yeni yerler görmelerini, başka kültürlerle tanışmalarına olanak tanıyorlar. Okulda 11 yaşından 18 yaşına kadar eğitim veriliyor. Öğrencilerinin tamamı yatılı olan okulda burs bulunmuyor.

Haberin Devamı

İsviçre okulları Türklerin peşinde

Hedefi iyi insan yetiştirmek

Aiglon: Bir İngiliz tarafından 1949’da kurulan okul, geleneksel sınıf eğitiminin yanı sıra doğayla iç içe eğitim veriyor. O nedenle kampüsü de doğanın içinde. 343 öğrencisi bulunan okulun öğrencilerinin yüzde 90’ı yatılı. 9 yaş ile 18 yaş arası için eğitim veren okulun 5 prensibi var. Birincisi, “Gençler gelişmek istiyorlarsa kendilerini zorlamaları gerekir” diyorlar. Bu zihinsel açıdan da olabilir, fiziksel ya da manevi açıdan da. İkincisi saygı. Üçüncüsü sorumluluk. Dördüncü prensipleri ise çeşitlilik. Milletlerin, değerlerin, kültürlerin çeşitliliğini destekliyorlar.

Haberin Devamı

Beşinci prensipleri de hizmet. Burada öğrencileri hiçbir çıkar beklemeden iyilik yapmaya teşvik ediyorlar. En önemli hedefleri, topluma faydalı olacak, iyi insan yetiştirmek. IB derecesi veren okulda, öğrencilerin yüzde 10’u burslu okuyor. Genelde son iki yılda burslu öğrenci alınıyor. Bu nedenle bu okulda varlıklı ailelerin yanı sıra yokluk içinde büyümüş çocuklar da okuma şansı elde ediyor. Bu da sosyal çeşitliliği artırıyor.

İsviçre okulları Türklerin peşinde

Yatılı eğitim veriyor

Leysin American School: İsviçre Alpleri’nde bulunan okul, 1961’den bu yana yatılı eğitim veriyor. 320 öğrenci bulunan okulda, Amerika Lise Diploması, Uluslararası Bakalorya (IB) ve ESL programları sunuluyor. Öğrencilere, derslerin yanı sıra spor, sanat, drama ve müzik etkinlikleriyle zengin bir eğitim sunuluyor. Keşfetmeyi, ve heyecanı destekleyen bir öğrenme ortamı sunan okulda, öğrenciler, 7 ve 8. sınıfta akademik eğitime başlıyor; 9 ve 10. sınıflar, kendini keşfetme ve ilgi alanlarını geliştirmek için önemli bir zaman; 11 ve 12. sınıflar diploma yılları. Farklı kültürlerden öğrencilerin bir arada olduğu okulda, öğretmeninden okulun sahiplerine kadar herkes kampüste yaşıyor. Okul öğrencilerine bu anlamda tam bir aile ortamı sunuyor.

İsviçre okulları Türklerin peşinde

DÜNYACA ÜNLÜ OKULLAR GELİYOR

2005’te İsviçre eğitim sistemini ve okullarını tanıtmak amacıyla kurulan Swiss Learning, 13 Şubat 2019’da Swissotel The Bosphorus İstanbul’da Türk öğrencilerle buluşacak. Etkinliğe, College du Leman, Le Rosey, Lyceum Alpinum Zuoz, Rosenberg, Brillantmont, Leysin American School, TASIS, College Beau Soleil, Les Roches Hotel School, College Champittet, Aiglon College, Institut Montana Zugerberg ve Glion Hotel School katılacak.

İsviçre okulları Türklerin peşinde

Yazarlar