Gündem İttifak yerine bölgeye göre ‘taktik’ iş birliği

İttifak yerine bölgeye göre ‘taktik’ iş birliği

22.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) dün Genel Başkan Meral Akşener başkanlığında toplandı. GİK’te Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Buğra Kavuncu ve Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak, saha çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı. Vatandaşların İYİ Parti’ye ilgisinin arttığı tespiti yapılan toplantıda, belediye başkan adaylarının belirlenmesine ilişkin kriterler ele alındı.

İttifak yerine bölgeye göre ‘taktik’ iş birliği

ÖNDER YILMAZ Ankara - İYİ Parti her ne kadar “kendi adaylarımızla yerel seçimlere gireceğiz” motivasyonuyla çalışmalarını sürdürse de, Mart 2024 yerel seçimlerine yönelik olası ittifak sürecine ilişkin strateji ve kriterlerini de belirledi. Pek çok partinin kongre sürecinde olduğu, bu nedenle ittifaklar konusunun ancak kongrelerin tamamlanmasının ardından ciddi anlamda gündeme gelebileceği tespiti yapılan partide, ittifak için en yakın pozisyonda bulunan CHP’deki kongre sürecinin kritik öneme sahip olduğu değerlendiriliyor.

Haberin Devamı

Kapı herkese açık

Edinilen bilgiye göre, “stajetik ortaklık yerine taktik iş birliği” ekseninde ittifak kriterlerini somutlaştıran İYİ Parti, “ittifak kapısını herkese açık bırakacak”. Hiçbir partiye ittifak önerisi ile gidilmeyecek. Bu ilke CHP için de geçerli olacak. İYİ Parti ile ittifaka en yakın parti olarak konumlanan CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ittifak önerisiyle gelmesi beklenecek. Bir parti ile Türkiye genelinde toptan bir ittifak anlayışına girilmeyecek. İttifak arayışında; İstanbul, Ankara ve İzmir ayrı değerlendirmeye tabi tutulacak.

CHP, İstanbul ve Ankara’da halen büyükşehir belediye başkanlıklarını yürüten Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ı aday gösterir ve ittifak zemini oluşursa, bu şehirlerde belli ilçelerin İYİ Parti’ye verilmesi istenecek.

Haberin Devamı

İzmir istenmedi

CHP ile olası işbirliği ve ittifak görüşmelerinde İYİ Parti’nin İzmir’i isteyeceğine yönelik iddialara ilişkin de partili bir kurmay şunları söyledi: “Henüz ortada ittifak müzekare ve temasları yok. Biz İzmir’i istemedik ki hiç. CHP yüzde yüz kazanacağı bir büyükşehiri neden bize versin? Zaten İYİ Parti’nin böyle bir talebi de yok. Bu, İzmir’i CHP’den almak isteyenlerin oluşturmaya çalıştığı bir algı. Eğer ittifak zemini oluşmazsa İYİ Parti İzmir’de de adayını çıkarır ve yarışa girer.”