Gündem İyi ki doğdun Duygu Asena

İyi ki doğdun Duygu Asena

21.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Duygu Asena’nın doğum günü önceki gün bir dizi etkinlikle kutlandı. Asena’nın kız kardeşi İnci Asena, “Duygu öldüğünde 60 yaşındaydı, hâlâ 60 yaşında” diye konuştu

İyi ki doğdun Duygu Asena

Duygu Asena, doğum günü olan 19 Nisan’da Kadir Has Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ‘Duygu Asena ile düşünmek’ başlığı altında bir dizi etkinlikle anıldı. Etkinliğin açılışını Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Sevda Alankuş gerçekleştirdi. Alankuş konuşmasında şu sözlere yer verdi: “Tabu olan her konuya kadınca bir bakış açısı getirdi. Barışın gerekliliğinden çocuk haklarına kadar çok geniş bir yelpazede mücadelesini sürdürdü. Feminizme el ve güç verdi.”

Eserleri seslendirildi
İstanbul Üniversitesi Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatmagül Berktay ‘Yeni kimlik arayışı, popüler feminizm ve Duygu Asena’ başlıklı bir konuşma yaptı. Daha sonra, adını Duygu Asena’nın kitap adlarından alan panellere geçildi. Bunlardan ilki ‘Aslında Özgürsün’ başlığı altında yapıldı. ‘Kahramanlar Hep Erkek’ adlı panelde ise Derya Alabora, yazarın eserlerini seslendirdi. Asena’nın uzun yıllar beraber çalıştığı Zeynep Oral, Yazgülü Aldoğan ve Nazım Alpman da birer konuşma yaptılar. Yazarın meslektaşlarının söz aldığı bu panelde, “Ona çok ihtiyacımız olan dönemlerden geçiyoruz” ifadesi vurgulandı.

Duygu Asena’nın kardeşi İnci Asena ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Duygu’yla bir ortak noktamız da hep horlanmamızdı. Duygu’yu sosyalistler horladı, feministler horladı... Hatta bir gazeteciye ‘Çok okunduğum, sattığım için özür dilerim’ demişti. Duygu ‘Yaşlandığımda yazı yazacağım, belki 60 yaşında şu ankinden daha cesur yazarım’ demişti. O öldüğünde 60 yaşındaydı, hâlâ 60 yaşında.” İnci Asena, Pınar Selek’in Duygu Asena’nın doğum günü için yazdığı mektubu okudu.