Gündem İzmir Barosu’ndan, Başsavcı soruşturmasına suç duyurusu

İzmir Barosu’ndan, Başsavcı soruşturmasına suç duyurusu

25.02.2010 - 15:09 | Son Güncellenme:

.

İzmir Barosu’ndan, Başsavcı soruşturmasına suç duyurusu

İZMİR Barosu Başkanı Avukat Özdemir Sökmen ve yönetim kurulu üyeleri, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in tutuklanmasıyla ilgili soruşturmayı yürüten Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları ve Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri ile emniyet mensupları hakkında, suç duyurusunda bulundu. Şikayet dilekçesi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na gönderilmek üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler tarafından teslim alındı.

İzmir Barosu Başkanı Avukat Özdemir Sökmen ve yönetim kurulu üyesi avukatlar, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları, Erzurum 2'inci Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri ve Erzurum ile Erzincan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bazı polisler hakkında suç duyurusunda bulundu. Başkan Sökmen İzmir Barosu adına verdiği dilekçede, Anayasanın ve Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun ilgili maddelerinde, birinci sınıf hakim ve savcıların nasıl yargılanacağının açık olduğunu belirtti. Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet savcılarınca yetki aşımı yoluyla gözaltına alınmasının, görev yaptığı makamın, konutunun aranmasının, özel eşyasına el konulmasının ve gözaltına alınarak sorgulanmasının açıkça yasaya ve hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Avukatlık Kanu'nun 76'ncı maddesinde belirtilen ‘hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak’ maddesine göre başvuruyu yaptıklarını belirtti. Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na verilen dilekçede, Erzurum ve Erzincan Emniyet Müdürlüğü’nde görevli bir kısım personel hakkında yasal düzenlemeye aykırı görev yapmak suçundan işlem yapılması istendi. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanlığı’na verilen dilekçede de, Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları ve Erzurum 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi hakimleri hakkında, yasal düzenlemeye aykırı işlem ve karar oluşturma suçlarından işlem yapılaması istendi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler, İzmir Barosu Başkanı Avukat Özdemir Sökmen ve beraberindeki avukatları makam odasında kabul edip, dilekçelerini gerekli işlemler yapılmak üzere teslim aldı.