Gündem Kadayıf dolması nasıl yapılır?

Kadayıf dolması nasıl yapılır?

18.05.2018 - 17:40 | Son Güncellenme:

Ramazan sofralarının şerbetli tatlılarından biri olan kadayıf dolması hem tadıyla hem de kolay yapımıyla masaları süslüyor. Erzurum’un en meşhur tatlılarından biri olan bu çıtır çıtır cevizli kadayıf dolmasının malzemeleri nelerdir? Nasıl hazırlanır?

Kadayıf dolması nasıl yapılır

Kadayıf dolması malzemeleri nelerdir?

Haberin Devamı

400 gram tel kadayıf

250 gram ceviz içi

3 adet yumurta

Kadayıf dolması şerbeti için

500 gram toz şeker

400 ml. Su

1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu

Kadayıf dolmasını kızartmak için

2 su bardağı ayçiçek yağı

Kadayıf dolması nasıl hazırlanır?

Kadayıf dolması yapılırken öncelikle şerbet hazırlanmalıdır. Şerbet için ise toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın. Toz şeker eriyene kadar karıştırın ve ardından kaynamaya bırakın. 15-20 dakika boyunca kaynayarak kıvam alan şerbetinizi ocaktan alın ve üzerine limon sıkın. Cam bir kase alın ve soğumaya bırakın.

Taze tel kadayıfları küçük parçalara ayırmadan ortasını açın. Kadayıflarınızı dikdörtgen şeklinde açtıktan sonra ortasına ceviz içi koyun ve sarın. Sarmanızı yaparken kenarlarını içe doğru katlayın ve rulo şeklinde sarmaya başlayın. Bu işlemi kadayıflarınız bitene kadar sürdürün.

Haberin Devamı

Yumurtalarınızı çırpın. Ayçiçek yağını bir tencereye alın ve kısık ateşte tencerenizi kızdırın. Hazırladığınız kadayıf dolmalarını öncelikle çırpılan yumurtaya batırın ardından da yağda kızartın. Burada önemli olan kızartma sürenizdir, kadayıf dolmalarınız altın sarısı rengini alana kadar işlemi sürdürün. Kızaran tatlılarınızı tencereden aldıktan sonra şerbetin içine atın ve bir süre içinde çevirin. Tüm kadayıf dolmalarınıza bu işlemi sürdürün. İsterseniz kadayıf dolmalarınızın üzerini yeşil toz fıstık ile süsyeleyebilirsiniz. Tatlınızı ılık servis etmeyi unutmayınız.

Kadayıf dolması yaparken dikkat edilmesi gerekenler

  • Kadayıf dolmasının püf noktalarından biri şerbetin kıvamıdır. Şerbetinizin kıvamı bu noktada çok önemlidir. Ocakta şekeriniz eriyene kadar karıştırmanız ve sonrasında soğuması için cam kaseye almanız oldukça önemlidir.
  • Kadayıf dolmalarınızı kızartma yüzdeniz oldukça önemlidir. Kadayıf dolmalarınız altın rengini alana kadar kızartın daha fazla kızartırsanız tatlınız çok sert olur ve istediğiniz çıtır çıtır tadı bulamazsınız. Şimdiden afiyet olsun...