Gündem Kadın beyni son sürüm erkek beyni ise beta

Kadın beyni son sürüm erkek beyni ise beta

02.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Beyin araştırmaları yapan fizyoloji uzmanı Prof. Dr. Sinan Canan, beyindeki biyolojik cinsiyet farkının testosteron hormonu tarafından belirlendiğini belirterek, “Erkek beyninin sol bölümü anne karnında salgılanan testosteron nedeniyle daha az gelişiyor. Erkek beyni beta, kadın beyni son sürümdür” diyor.

Kadın beyni son sürüm erkek beyni ise beta

Beynin yapısına ilişkin çok sayıda çalışmaya imza atan Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Canan, üniversitenin düzenlediği Spor Travmatolojileri ve Rehabilitasyonu Kongresi’nde kadın - erkek beynindeki biyolojik farkı anlattı.

Haberin Devamı

4. haftaya kadar kız

Erkek ve kadın beynindeki farklılığın anne karnında 4. haftadan sonra başladığını dile getiren Canan, “Kadın ve erkek beyni zihinsel işleyişte farklılıklar gösteriyor. Erkek beyni beta, kadın beyni son sürümdür. Bu farklılık anne karnından itibaren ortaya çıkar ve farkı testosteron belirler. Anne karnında 4. haftadan itibaren sistem olgunlaşmaya başladığında her şey yolunda gidiyor. Tüm bebekler erkek-kız fark etmeksizin kız bebek olarak gelişimlerine başlıyorlar. Cinsiyet farklılaşması başladığı anda erkek bebekler annede çok az miktarda salgılanan testosterona ilave olarak kendileri de testosteron salgılamaya başlıyor. Araştırmalar testosteronun beynin sol yanının gelişmesini biraz yavaşlattığını gösteriyor. Sol tarafın gelişimine biraz fren basıyor. Dolayısıyla 9 ay sonra dünyaya gelen erkek bebeklerin sol beyni bir tık daha az gelişmiş oluyor” dedi.

Haberin Devamı

Biri detaycı biri kavgacı

Beynin sol tarafının zayıf olmasının erkeği daha risk alan bir yapıya büründürdüğünü savunan Prof. Dr. Sinan Canan şunları anlattı: “Erkek avlanacak, kavga edecek, düşmanlara karşı yuvayı savunacak. Cinsel açıdan üretken olacak, bir şekilde risk alarak yeni besin ve av alanları bulacak. Erkeğin bu görevi testosteron ile yüklenmiş.Kadın ise bebeği dünyaya getirip hayatta tutacak. Deneylerde erkek 2 ya da 3’ten fazla tekrarlayan seslere yanıt vermiyor. Kadın beyni ise 50 kere de tekrar etse yanıt veriyor. Çünkü bebek her gün yüzlerce kez gık diyecek. Onu anlaması lazım."