Gündem Kadın protestosunda şiddetin ayak sesleri

Kadın protestosunda şiddetin ayak sesleri

26.11.2009 - 02:21 | Son Güncellenme:

Ankara’da, kadınların kendilerine uygulanan şiddeti protesto ettiği eylemde polis ile göstericiler arasında arbede yaşandı. Eylemci grup, kalkanlarını kaldırmış polislere sopalarla saldırdı, şişe fırlattı. Polis de biber spreyiyle karşılık verdi

Kadın protestosunda şiddetin ayak sesleri

Ankara Kadın Platformu ve bazı sivil toplum örgütlerinin kadın üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü çerçevesinde eylem yaptı. DTP Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır öncülüğündeki kadınlar Kızılay’daki YKM Mağazası’na doğru yürüyüşe geçti. KESK üyesi kadınların da katıldığı yürüyüşte, Kürtçe “Jin jiyan azadi (Kadın, yaşam, özgürlük)”, “Namusa me azadıya me (Namusumuz özgürlüğümüzdür)” yazılı dövizler taşındı.

Polislere şişe fırlattılar
YKM önünde “Feministiz biz” isimli grupla birleşen eylemcilere, “Lezbiyenler de var”, “Cinsel yönelim ayrımcılığına son” ve “Leyla Şirin’i seviyor” yazılı dövizleri taşıyan eşcinsel grup da katıldı. Topluluğa ÖDP ve ESP üyeleri de destek verdi.
Grup memurlara da kapalı olan Kızılay Meydanı’da yürümek ve trafiği kapatmak isteyince, izin vermeyen ve barikat kuran polis “Metro geçidinden geçin” dedi. Grup, “Barikatı açın ya da biz açacağız” diye slogan attı. Polislerle konuşan Bayındır da yürüyüş izni alamadı.

Haberin Devamı


Eylemci grup, kalkanlarını kaldırmış polislere sopalarla saldırdı ve şişe fırlattı. Polis, gruba biber gazıyla karşılık verdi. Biber gazından etkilenip geriye çekilen Bayındır, polisin tavrını “Nasıl şiddet kullanıyorlar” diye şikâyet etti ve bir süre sonra alandan ayrıldı.
Yaklaşık üç saat bekleyen eylemcilerin Yüksel Caddesi’nde Türkçe ve Kürtçe yaptıkları açıklamada, kadınlara uygulanan şiddetten “militarizmin” ve “askeri gölgenin” sorumlu olduğu iddia edildi.

Kadın protestosunda şiddetin ayak sesleri

Demet öğretmeni unutmadılar
Adana’da, kadın kuruluşları ile bazı sendikalar ve siyasi partilerin kadın kolları temsilcileri, geçtiğimiz günlerde kendisine âşık olduğu ileri sürülen kişi tarafından 10 yerinden bıçaklanan Demet öğretmenin öldürüldüğü yerde toplanarak kınama toplantısı yaptı. Etkinliğe, Demet öğretmenin annesi Gülfiye Eygi ile kız kardeşi Duygu da katıldı.
AA

Haberin Devamı

Kadın protestosunda şiddetin ayak sesleri


Suç aletleri kaldırımda
Dominik Cumhuriyeti’nde Trujillo diktatörlüğüne karşı mücadele eden Patria, Minerva ve Maria Teresa Mirabal adlı kız kardeşlerin askerlerce tecavüz edilip öldürülmesinin ardından Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Yok Edilmesi için Uluslararası Mücadele Günü” çerçevesinde önceki gün Kadıköy İskele Meydanı’nda bir sergi açıldı.
Yerlere, öldürülen kadınların isimleri yazılarak, kadın cinayetlerini anlatan gazete haberleri ve fotoğraflar asıldı. Kadın cinayetlerinde kullanılan bıçak, tabanca, elektrik kablosu, tuğla, tornavida ve yastık gibi suç aletleri de sergideydi.
Münevver Karabulut’a ayrılan bölümde genç kızın fotoğrafları, öldürülüş şekliyle ilgili bilgiler ve cinayet aleti olan testere sergilendi.
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul