Gündem Kadın sinemacılardan bildiri

Kadın sinemacılardan bildiri

21.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sinema yazarı Kerem Akça’nın 37. İstanbul Film Festivali’nin ulusal jüri başkanı Pelin Esmer’i ve En İyi Film Ödülü’nü kazanan ‘Borç’ filmini konu alan sosyal medya paylaşımının ardından 140’a yakın kadın sinemacı bir açıklama yayınladı.

Kadın sinemacılardan bildiri

Akça paylaşımında “İstanbul Film Festivali yarışmasının en zayıf halkası ‘Borç’a verilen ödül, Gökhan Tiryaki’siz bir hiç olduğunu kariyeri boyunca ispatlayan Pelin Esmer’in yeni Pelin Esmer’ler yaratma çabası olarak algılanabilir. İnsani ama sinemasız filmler çeken kadın yönetmenleri cesaretlendirme isteği” demişti.

Haberin Devamı

Aralarında Ahu Öztürk, Ayşe Nil Şamlıoğlu, Belmin Söylemez, Elit İşcan ve Tilbe Saran’ın da olduğu imzacıların ‘Yeter! diye başladığı bildiride, “Bizler, Türkiye’de sinema sektörüne emek veren kadınlar olarak usandık. Sadece film endüstrisi çalışanlarının değil, sinema yazarlarının ayrımcılığından, tacizkar dilinden de usandık!” dediler ve Akça’nın özür dilemeye, SİYAD’ı ise Akça’nın üyeliğini gözden geçirmeye davet ettiler. Sinemacılar açıklamayı “Bundan sonra sinema sektöründe tacizden, ayrımcılığa, ücret eşitsizliğinden ırkçılığa, her türlü hak ihlalini ifşa edeceğimizi ve bütün bu ihlallerin takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz” diyerek sonlandırdılar.

Yazarlar