Gündem Kadir Has’tan, yeni eğitim modeli

Kadir Has’tan, yeni eğitim modeli

12.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kadir Has Üniversitesi, insanı merkeze alan yeni bir eğitim modeline geçiş yapıyor. 2019-2020 akademik yılında öncelikle Mekatronik, İnşaat ve Elektrik-Elektronik mühendisliği bölümlerinde uygulanmak üzere hayata geçirilecek eğitim modeli, öğrencilerin potansiyelini “Ortak Çekirdek Program” ve “Proje Tabanlı Yeni Eğitim Modeli” ile ortaya çıkaracak.

Kadir Has’tan, yeni eğitim modeli

Mevcut eğitim modellerinin insanı merkeze almadığına dikkat çeken Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, “Öğrencilerimizin beyinlerini bilgi yüklemek için değil, bilgi üretmek için kullanmalarını istiyoruz. Var olan eğitim modelleriyle, var olan tüm potansiyelini ortaya çıkarmış mezunlar yetiştirmemiz mümkün değil” dedi.

Haberin Devamı

Feyiz modelin ayrıntıları hakkında şu bilgileri verdi: “Öğrencilerimiz ilk yıl ‘Ortak Çekirdek Program’da 5 ders alacaklar. 2. sınıftan itibaren geçiş yapacakları ‘Proje Tabanlı Eğitim Modeli’ ile ihtiyaç duydukları tüm teorik bilgileri ve uygulama becerilerini bizzat dahil olacakları proje geliştirme ve uygulama süreçlerinde edinecekler.”

Mühendislere birinci sınıfta fizik, matematik, kimya ve biyoloji öğretmeyi reddettiklerini aktaran Feyiz, “Buna birinci sınıfta gerek yok. Önce kişiyi entelektüel seviyeye getirmemiz gerekiyor. Soru sorabilen, argüman geliştirebilen, ortak akılla doğruyu bulmaya çalışan, başkalarının düşüncesini saygıyla dinleyip o düşünceden bir şeyler çıkaran bir birey yaratmayı hedefliyoruz. Bunu uzmanlık dersleriyle yapamayız. O nedenle biz ortak bir çekirdek program tasarladık” dedi.

Haberin Devamı

Modelde öğrenciler, her yaz stajlarını üniversitenin iş ortaklarının Ar-Ge bölümündeki gerçek projelerde yapacaklar. Öğrenciler 4. sınıfa geldiklerinde yarı profesyonel olarak iş hayatına hazır olacak, akademisyen olmak isteyenler ise üniversitenin araştırma laboratuvarlarına yerleştirilecekler.

Yazarlar