Gündem Kaldirikli baklava muzlu tarhana!

Kaldirikli baklava muzlu tarhana!

09.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Alaçatı’nın ünlü ot festivalinden sonra Düzce’nin otları da ‘4. Düzce Otları Bereket Festivali’nde boy gösterdi. Kaldirik otundan, ısırgana kadar çeşit çeşit otla hazırlanan yiyecekler, festivale katılan konuklara ikram edildi.

Kaldirikli baklava muzlu tarhana

Düzce’de Batı Karadeniz bölgesinde yetişen otların tanıtıldığı “4. Düzce Otları Bereket Festivali”nde, kadınların yerel otlarla yaptığı lezzetli yemekler birbiriyle yarıştı. Birbirinden güzel yemeklerin yanı sıra otların kullanıldığı tatlılar da festivale katılanları şaşırttı.

Haberin Devamı

4. Düzce Otları Tyche Bereket Festivalinde bu yıl 1 ton kullanıldığı belirtilen, Düzce ormanlarında kendiliğinden yetişen, tatlısı ve turşusu da yapılabilen kaldirik otunun yanında, ısırgan, alıç gibi yöresel bitkilerin tanıtımı yapıldı. Kaldirik otu, halk arasında “gençlik iksiri” olarak biliniyor. Cilt kırışıklıklarını azalttığı gibi sindirim sistemine de çok faydalı olduğu belirtiliyor.

‘Saklı’ lezzet birinciliği aldı

Festivalde düzenlenen yemek yarışmasında tatlı kategorisinde birinci olan ‘Saklı Bahçe’ isimli pasta göze hitap ettiği kadar tadıyla da beğeni topladı. Pastanın yaratıcısı Hatice Günaydın, pastada kaldirik otu, ısırgan, pazı gibi çeşitli yerel otları kullandığını anlattı. Özgün tadıyla tam not alan pastanın yanı sıra, ısırgan ve kaldirik otuyla yapılan baklava ve kekler de festivalin şaşırtan lezzetlerinden oldu.

Kaldirikli baklava muzlu tarhana

Haberin Devamı

Festivalde dikkat çeken bir diğer yemek ise otlu kavurmaydı. Kaldirik otunun tereyağı ile kavrulmasıyla elde edilen, sindirimi kolay ve şifası bol bu yemek, yemek konusunda hafif tercihler yapanların gönlünü fethediyor.

Alıç sirkesi

Karadeniz’in meşhur tatlarından biri olan Cügündür turşusunun yanında, festival alanında ilgi çeken bir diğer ürün de doğal alıç sirkesi oldu. Düzce’de yetişen alıç meyvesinden üretilen sirke özellikle kalp hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor. Yine aynı meyveden üretilen doğal alıç balı da festivaldeki yerel tatlardan biriydi.

Kaldirikli baklava muzlu tarhana

İlginç yemekler

Meyveli tarhana: Karadeniz’de bilinen bu yemeğin içine, biberin kurutulmasıyla elde edilen bilindik tarhanalardan farklı olarak elma armut, muz gibi meyveler katılıyor. Isırgan çorbası: Kan şekerini düşürmesiyle bilinen ısırgan otunun çorbası da oldukça hafif. Isırganın sütle buluşmasıyla ortaya çıkan ve tereyağlı sosla servis edilen çorba sağlıklı olduğu kadar lezzetli de. Düzce mantısı: Karadeniz’in en bol iki besini olan kaldirik ve fındıkla yapılıyor.

Kaldirikli baklava muzlu tarhana

Adını antik kentten alıyor

Tarih ve bereket temasıyla sarmalanan festivalde, standın başına geçen köylü kadınlar kurdukları 10 kişilik atölyede dokuma kilim, dokuma bez ve örgü çantalar yaptı. Dokumalara verilen ismin hikayesi ise M.Ö. 3. yüzyıla kadar dayanıyor: Emekçi kadınlar, tarihteki ilk antik tiyatroya sahip olan Konuralp beldesinin eski adı olan ‘Üskübü’nden esinlenerek dokudukları bezlere ‘Üskübü dokuması’ adını vermişler.

Haberin Devamı

Tyche güzeli seçildi

Kaldirikli baklava muzlu tarhana

Hikayesi Yunan mitolojisindeki bereket tanrısı Tyche’ye dayanan festivalde kadınlar Tyche kostümleri giyerek festivale renk kattı. Jüri, bu yıl ilk kez yapılan güzellik yarışmasıyla ‘Tyche Güzeli’ni seçti. Birinciliği Dil Dem isimli genç kızla paylaşan Çerçi çifti, madalyalarını almak için sahneye çıkarken sırtlarında, içinde Düzce’nin yerel otlarının bulunduğu sepetleri taşıdı.