09.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
SELEN KAYA Düzce
Düzce’de Batı Karadeniz bölgesinde yetişen otların tanıtıldığı “4. Düzce Otları Bereket Festivali”nde, kadınların yerel otlarla yaptığı lezzetli yemekler birbiriyle yarıştı. Birbirinden güzel yemeklerin yanı sıra otların kullanıldığı tatlılar da festivale katılanları şaşırttı.
4. Düzce Otları Tyche Bereket Festivalinde bu yıl 1 ton kullanıldığı belirtilen, Düzce ormanlarında kendiliğinden yetişen, tatlısı ve turşusu da yapılabilen kaldirik otunun yanında, ısırgan, alıç gibi yöresel bitkilerin tanıtımı yapıldı. Kaldirik otu, halk arasında “gençlik iksiri” olarak biliniyor. Cilt kırışıklıklarını azalttığı gibi sindirim sistemine de çok faydalı olduğu belirtiliyor.
‘Saklı’ lezzet birinciliği aldı
Festivalde düzenlenen yemek yarışmasında tatlı kategorisinde birinci olan ‘Saklı Bahçe’ isimli pasta göze hitap ettiği kadar tadıyla da beğeni topladı. Pastanın yaratıcısı Hatice Günaydın, pastada kaldirik otu, ısırgan, pazı gibi çeşitli yerel otları kullandığını anlattı. Özgün tadıyla tam not alan pastanın yanı sıra, ısırgan ve kaldirik otuyla yapılan baklava ve kekler de festivalin şaşırtan lezzetlerinden oldu.
Festivalde dikkat çeken bir diğer yemek ise otlu kavurmaydı. Kaldirik otunun tereyağı ile kavrulmasıyla elde edilen, sindirimi kolay ve şifası bol bu yemek, yemek konusunda hafif tercihler yapanların gönlünü fethediyor.
Alıç sirkesi
Karadeniz’in meşhur tatlarından biri olan Cügündür turşusunun yanında, festival alanında ilgi çeken bir diğer ürün de doğal alıç sirkesi oldu. Düzce’de yetişen alıç meyvesinden üretilen sirke özellikle kalp hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor. Yine aynı meyveden üretilen doğal alıç balı da festivaldeki yerel tatlardan biriydi.
İlginç yemekler
Meyveli tarhana: Karadeniz’de bilinen bu yemeğin içine, biberin kurutulmasıyla elde edilen bilindik tarhanalardan farklı olarak elma armut, muz gibi meyveler katılıyor. Isırgan çorbası: Kan şekerini düşürmesiyle bilinen ısırgan otunun çorbası da oldukça hafif. Isırganın sütle buluşmasıyla ortaya çıkan ve tereyağlı sosla servis edilen çorba sağlıklı olduğu kadar lezzetli de. Düzce mantısı: Karadeniz’in en bol iki besini olan kaldirik ve fındıkla yapılıyor.
Adını antik kentten alıyor
Tarih ve bereket temasıyla sarmalanan festivalde, standın başına geçen köylü kadınlar kurdukları 10 kişilik atölyede dokuma kilim, dokuma bez ve örgü çantalar yaptı. Dokumalara verilen ismin hikayesi ise M.Ö. 3. yüzyıla kadar dayanıyor: Emekçi kadınlar, tarihteki ilk antik tiyatroya sahip olan Konuralp beldesinin eski adı olan ‘Üskübü’nden esinlenerek dokudukları bezlere ‘Üskübü dokuması’ adını vermişler.
Tyche güzeli seçildi
Hikayesi Yunan mitolojisindeki bereket tanrısı Tyche’ye dayanan festivalde kadınlar Tyche kostümleri giyerek festivale renk kattı. Jüri, bu yıl ilk kez yapılan güzellik yarışmasıyla ‘Tyche Güzeli’ni seçti. Birinciliği Dil Dem isimli genç kızla paylaşan Çerçi çifti, madalyalarını almak için sahneye çıkarken sırtlarında, içinde Düzce’nin yerel otlarının bulunduğu sepetleri taşıdı.