Gündem Kamu erkleri hoşgörülü olmalı

Kamu erkleri hoşgörülü olmalı

08.12.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eylem yapan grubu alkışladıkları gerekçesiyle 3’er yıl hapisle yargılan 3 çocuk hakkında beraat veren mahkeme, kararının gerekçesinde “Toplanma özgürlüğü hakkının kullanılarak barışçıl olan gösterilere kamu erklerinin hoşgörü göstermesi gerektiğini” ifade etti...

Kamu erkleri  hoşgörülü olmalı

Ankara 2. Çocuk Mahkemesi Hakimi Gökten Koçoğlu, Güvenpark’ta parasız eğitim talebi için eylem yapan grubu alkışladıkları gerekçesiyle 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Yasası’na muhalefet suçundan 3’er yıla kadar hapisle dava açılan yaşları 18’den küçük üç çocuk hakkında “Ankara’da hakimler var” dedirtecek bir beraat kararı verdi. Beraatin gerekçeli kararında “Toplanma özgürlüğü hakkının kullanılarak barışçıl olan gösterilere kamu erklerinin hoşgörü göstermesi, toplumun da buna katlanması gerekeceği” ifadelerine yer verildi.
3 çocuğun yargılanmasına neden olan olay, Ankara Güvenpark’ta 13 Haziran 2012’de meydana geldi. B.C.I., U.A.Ç. ve B.Y., parasız eğitim talebi için eylem yapan grubu alkışlayarak, polisin “yasadışı” olarak nitelediği gösteriye katıldıkları için gözaltına alındı. İfadeleri alınarak, işlem yapılan 3 çocuk hakkında, alkışlayarak destek verdikleri diğer şüphelilerden ayrı olarak, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’na muhalefet suçundan 1’er yıldan 3’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Dava, çocukların yaşları 18’den küçük olduğu için Ankara 2. Çocuk Mahkemesi’nde görüldü.
Hakim Gökten Koçoğlu, 3 çocuğun da 10 Eylül 2013’te ayrı ayrı beraatlerine karar verdi.

‘Özgürlük yürüyüşü de kapsar’
Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 10/1. maddesine göre, herkesin görüşlerini açıklama ve anlatım özgürlüğüne sahip olduğu, bu hak ve kanaat özgürlüğü ile kamu otoritelerinin müdahalesi ve ilke sınırları söz konusu olmaksızın haber veya fikir almak ve vermek özgürlüğünü de içerdiği belirtilen gerekçeli kararda, AİHS’nin 11/1. maddesinde de herkesin asayişi bozmayan toplantılar yapma hakkına sahip olduğu kaydedildi.
Benzer olaylara ilişkin AİHM kararlarından örnekler verilen gerekçeli kararda, barışçı toplanma hakkının demokratik toplumda temel bir hak olduğu ve ifade özgürlüğü gibi bu hakkın da demokratik toplumun temellerinden biri olduğu, bu hakkın hem özel toplantıları hem de kamuya açık cadde ve yol gibi alanları kapsayacağı, toplantı özgürlüğünün içeriği bakımından ise, barışçıl toplanma hakkının sadece belirli bir yerde bir araya gelerek yapılan toplantıları değil, aynı zamanda yürüyüşleri de kapsayacağının ifade edildi.

AİHM kararlarına atıf
Başka davalara emsal oluşturacak örnek kararda şöyle denildi:
“Her ne kadar SSÇ’lar hakkında parasız eğitim talebi için yasadışı eylem yapan grubu alkışlayarak onlara destek verip kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü yapan kişilere katılıp onların suçuna iştirak ettiklerinden bahisle 2911 sayılı Kanun uyarınca cezalandırılmaları istemiyle kamu davası açılmış ise de, iddianame ve mevcut delil durumuna göre, SSÇ’ların kamu düzenini tehlikeye atan herhangi bir eylemlerinin bulunmadığı, amaçlarının güncel bir sorun nedeniyle kamuoyunun dikkatini çekmek olduğu, toplanma özgürlüğü hakkının kullanılarak barışçıl olduğu belirlenen bu tür gösterilere kamu erklerinin de belirli ölçüde hoşgörü göstermesinin, toplumun da buna katlanmasının gerekeceği yönündeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları da göz önüne alınarak, SSÇ’lerin üzerlerine atılı unsurları oluşmayan suçtan ayrı ayrı beraatlerine karar verildi.”