Gündem KAOSU TERCİH ETTİLER

KAOSU TERCİH ETTİLER

29.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soru kitapçıklarında şifreleme bulunduğu saptanan YGS sınavının sonuçlarını savcılık soruşturmasını gerekçe göstererek günlerdir açıklamayan ÖSYM, kendi hatası nedeniyle cezaevinde yarın yenilenecek sınavın bitmesini ve 10 gündür savunma göndermediği, sınavın iptali istemiyle açılan davada idare mahkemesinin önümüzdeki hafta vereceği kararı beklemeden sonuçları açıkladı

KAOSU TERCİH ETTİLER

Bu tablo, YGS ile ilgili yeni krizlerin yaşanmasına yol açabilecek. Cezaevinde yapılacak sınavın sonuçları, tüm adayların puan ve sıralamalarını etkileyebilecek, idare mahkemesinin vereceği olası bir yürütmeyi durdurma kararı ise tüm puanların geçersiz hale getirebilecek.

Soru işaretleri doğurdu
ÖSYM’nin sınavın iptali konusunda hiçbir yetkisi olmayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturmasını gerekçe göstererek LYS başvurularının olağan şartlarda yapılacağı 25 Nisan öncesi sonuçlarını açıklamadığı YGS’nin sonuçlarını dün açıklaması soru işaretlerine yol açtı.
YGS’de cezaevine eksik ve hatalı soru kitapçığı gönderdiği açığa çıkan, ancak bugüne kadar sınavı yenilemeyen ÖSYM, iptal edilen bu sınavın yarın yenilenmesini beklemeden sonuçları açıkladı. Bu durum, cezaevindeki 130 mahkumun alacağı puanlarla sıralamanın değişmesine yol açacak.
ÖSYM, savcılık soruşturması devam ediyor olmasına rağmen, sadece bu soruşturmayı esas alarak, sınavla ilgili asıl iptal yetkisini elinde bulunduran Ankara 7. İdare Mahkemesi’ni de dikkate almadı. Mahkeme, ÖSYM’ye, açılan davada savunmasını yapması için 15 gün süre vermişti. Bu sürenin 10 günü geçti. Ancak ÖSYM, kritik süreçte, savunmasını mahkemeye göndermedi.
Bunun yerine, önümüzdeki hafta bitecek 15 günlük süreden sonra verilecek kararı beklemeden YGS sonuçlarını açıklamayı tercih etti. İdare mahkemesi iptal ya da yürütmeyi durdurma kararı verirse, YGS sonuçları geçersiz hale gelecek. ÖSYM, LYS ile YGS’yi birleştirip tek sınav yapmak zorunda kalabilecek. Bu nedenle, kulislerde, “ÖSYM, sonuçları erken açıklayarak mahkeme üzerinde baskı kurdu” iddiası konuşuldu.

Yarımağan: İptal edilmeli
Eski ÖSYM Başkanı Prof. Ünal Yarımağan, sınav sonuçlarının açıklanması konusunda, “ALES ve YGS’de yapılan sınavlar, tarihte ilk kez kısmen iptal edildi. Cezaevindeki 130 kişinin sınav sonuçları, tüm sıralamanın kaymasına neden olacak. YGS iptal edilmeli. Bir adayın haksız kazanç elde etmediğini ispat edemezsiniz” dedi.

Eşme: LYS şaibeli olur
Eski YÖK Başkanvekili Prof. İsa Eşme de “Tekrarlanan bir sınavın 50 puanı ile daha önce yapılan sınavın 50 puanı ayrı olmaz. Cezaevindeki adaylar dinlenmiş bir zihinle yeni YGS’ye katılacak. YGS iptal edilmezse, LYS’de şaibeli hale gelir” diye konuştu.