Gündem Kapakların efendisi

Kapakların efendisi

21.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Kalp ameliyatlarında çığır açan yöntemin mimarı Japon Dr. Ozaki, “Kapak değişiminde yaşanan sorunları ortadan kaldırdık” dedi

Kapakların efendisi

Kalp kapağı tamirinde “Ozaki Yöntemi” denilen uygulamayı geliştirerek tıp literatürüne kazandıran ve bu sayede başta kan sulandırıcı ilaç gereksinimini olmak üzere birçok yan etkiyi ortadan kaldıran Japon bilim insanı Dr. Shigetuki Ozaki, Acıbadem Hastanesi’nin konuğu olarak geldiği İstanbul’da Milliyet’e konuştu. Mekanik ve biyolojik aort kapaklarına alternatif olarak, hastanın kalp zarından elde edilen kapakla tedavi yöntemini geliştiren Tokyo Toho Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Kardiyoloji Cerrahı Dr.Shigetuki Ozaki, “İlk ameliyatımızı Nisan 2007’de gerçekleştirdik. Tıp literatürüne ‘Ozaki Yöntemi’ olarak giren uygulama ile kapak değişiminde ortaya çıkan yan etkiler neredeyse sıfırlandı. Japonya’da 1200 hastaya, dünya genelinde 3 binden fazla hastaya yöntem başarıyla uygulandı” dedi.

Haberin Devamı

‘Sorunlar bitti’

Mekanik kapakların kullanıldığı ameliyat sonrasında hastaların ömür boyu kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda kaldığına dikkat çeken Ozaki, “Biyolojik kapaklarda ise  dejenerasyon sonucu, tekrar ameliyat gereksinimi oluşabiliyor. Bu sorunların ortadan kalkmasını sağladık. Uygulama uzmanlık gerektiriyor. Ameliyat sırasında hastadan aldığımız kalp zarını, özel bir yöntemle, anatomisine uygun boyutlarda keserek özel bir solüsyonda bekletiyoruz. Zar sertleşip, kalınlaştıktan sonra aort damarına özel bir dikiş yöntemiyle takılıyor” ifadelerini kullandı.

Kardeşini ameliyat etti

Dr. Ozaki, İstanbul’da Acıbadem Maslak Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cem Alhan’a eğitimci sertifikası verirken, Dr. Alhan, söz konusu uygulama alanında Avrupa’nın eğitimci doktoru unvanını kazanan tek kişi oldu. Alhan “Lenfoma hastası kardeşim Cumhur Alhan’ı (63) bu yöntem ile ameliyat ettim” dedi.