Gündem Kapalıçarşı’da tefeci operasyonu

Kapalıçarşı’da tefeci operasyonu

26.08.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Kapalıçarşı’da yüzde 20 faizle para satan tefeci şebekesine operasyon yapıldı. Çok sayıda POS cihazı ve kredi kartına el konulurken, hiç vergi ödemeyen şebekenin yılda 50 milyon kazandığı tespit edildi

Kapalıçarşı’da tefeci operasyonu

İstanbul’da polis, “Kapalıçarşı’da antika dükkanında tefecilik yapılıyor” ihbarı üzerine harekete geçti. Takibe alınan dükkândan, özellikle kredi kartı borcunu ödeyemeyenlere yüksek faizle borç verildiği tespit edildi. Dükkan sahiplerinin, “Kredi kartı borçlarınızda ödeme kolaylığı” yazılı broşürleri dağıtarak reklam yaptığı ve şebeke halinde çalıştığı saptandı. Polis, kredi kartı borcu olan vatandaşların ödemelerini yapan şebekenin, bu ödemeleri kartlara yüzde 12 - 20 arasında faiz uygulayarak taksitle yansıttığını belirledi.

Haberin Devamı

Naylon fatura

POS cihazı kullanan şebekenin ürün satışı olarak gösterdiği bu işlemler sonrasında, hayali alışverişlerle naylon fatura düzenleyerek vergi kaçakçılığı yaptığı anlaşıldı. Kapalıçarşı’daki dükkân ile bağlantılı dört firma daha belirlendi. Üsküdar ve Tahtakale’deki dükkânlarda da aynı yöntemle para satıldığını belirleyen polis, beş dükkâna eş zamanlı operasyon düzenledi.

İşyeri sahipleri hakkında işlem yapılırken, işyerlerinde bulunan ve para satma işlemlerinde kullanılan 19 POS cihazı ile 200’ün üzerinde kredi kartı, borçlanma senetleri ve 45 bin liraya el konuldu. Ele geçirilen kredi kartlarının, borç verilen müşterilere ait olduğu, tefecilerin limiti tükenmiş bu kartlara ödeme yaptıkları, limitin açılmasıyla taksitli ve faizli çekim yaptıkları, ardından kartları sahiplerine iade ettikleri tespit edildi.

Haberin Devamı

5 milyarlık işlem

POS cihazlarıyla yılda 5 milyar liralık işlem yapan ve 50 milyon liradan fazla kazanan çetenin, dikkat çekmemek için Kapalıçarşı ve Üsküdar gibi işlem hacmi yüksek bölgeleri seçtiği belirlendi. Devlete tek kuruş vergi ödemeyen çeteyle ilgili polisin işlemleri sürerken, ödenmeyen vergilerle ilgili de uzmanların devreye gireceği öğrenildi.

Yazarlar