Gündem ‘Kara Murat’ın galasına çağrılmadım’

‘Kara Murat’ın galasına çağrılmadım’

22.12.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cüneyt Arkın’ın 1972 yapımı ‘Fatih’in Fedaisi Kara Murat’ filminin galasına çağrılmadığını söyleyen Turhan, “Bu, 45 yıldır içimde kalan ukdedir” dedi

‘Kara Murat’ın galasına çağrılmadım’

Muğla’nın Datça ilçesinde yaşamını sürdüren, 1970’li yılların ünlü Türk çizgi roman kahramanı ‘Kara Murat’ın yaratıcılarından ressam Abdullah Turhan (84), Türk sinemasının vefasızlığından yakındı.

Datça’daki evinde ‘Kara Murat’ın nasıl ortaya çıktığını anlatan Turhan, “Fatih’in Fedaisi Kara Murat Günaydın gazetesinin sahibi Haldun Simavi’nin isteği üzerine meydana çıktı. Simavi, genel yayın müdürü Rahmi Turan’dan tarihi resimli bir roman yazmasını istemiş. ‘Fatih’in Fedaisi Kara Murat’ adıyla bir roman yazan Rahmi Turan, benden bunu resimlememi istedi. İlk bantları çizip, verdim. Haldun Simavi, ilk çizimleri görünce çok beğenmiş ve kahramanın bir daha değişmemesi gerektiğini söylemiş. Böylece 1970 yılından başlayarak, Kara Murat sürekli hale geldi” diye konuştu. ‘Kara Murat’ serisinin, yaklaşık 15- 20 yıl sürdüğünü belirten Turhan, “Gazete, ‘Kara Murat’ çizgi romanını her gün yayımlıyordu. Öyle ki ‘Kara Murat’ yayımlanmaya başladıktan sonra gazete, 75 bin tiraj almıştı. Daha sonra dergileri de çıktı; ancak ben, çizeri olarak hep geri planda kaldım. Rahmi Turan, romanı ‘Rahmi Muratoğlu’ takma adıyla yazıyordu. İlgi öylesine büyüdü ki sonrasında filmleri bile çekilir oldu. 1972 yılında Cüneyt Arkın’ın ‘Kara Murat’ rolünü üstlendiği ‘Fatih’in Fedaisi’ filminin gala gecesine beni çağırmadılar. Bu içimde kalan bir ukdedir” dedi.

‘Kara Murat’ sayesinde ilk kez para kazanmaya başladığını kaydeden Turhan, “Kara Murat’ın başarısı, benim değil; Rahmi Turan’ın eseridir. Çok iyi; ama çok basit yazıyordu. ‘Kara Murat’ beni zengin etmedi; ama evimin geçimini sağladı” diye konuştu.

Haberin Devamı