Gündem Kara para nasıl AK olur?

Kara para nasıl AK olur?

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Dünyada, her yıl yaklaşık 600 milyar dolar kara para aklanıyor. Kirli paranın kaynağını gizlemek için de uzun ve karmaşık işlemler kullanılıyor

Kara para nasıl AK olur

Kara para nasıl AK olur?

Dünyada, her yıl yaklaşık 600 milyar dolar kara para aklanıyor. Kirli paranın kaynağını gizlemek için de uzun ve karmaşık işlemler kullanılıyor

İHSAN YILMAZ İstanbul

Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız "kara para" kavramı, artık doçentlik tezlerine konu oluyor. "Organize Suçlulukla Mücadelede Ceza Hukuku Tedbirleri" isimli doçentlik tezini hazırlayan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Usul Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Adem Sözüer, kara para trafiğinin rotasını çizdi.
Özüer, G - 7 ülkelerine bağlı Mali Eylem Görev Gücü’nün hazırladığı 2000 yılı raporuna göre (FATF) organize suç gruplarının ya da diğer suç faillerinin bankalar ve diğer yatırım kuruluşları kanalıyla yılda yaklaşık 600 milyar dolar kara para akladıklarının tahmin edildiğini söyledi. Türkiye’de ise Kara paranın Aklamanın Önlenmesine Dair Kanun’la kurulan Mali Suçları Araştırma Kurulu’na Temmuz 2000 tarihi itibariyle 160 milyon dolarlık "kara para" ihbarı yapılmış.

Para aklama yöntemleri:
Ön yıkıma (birinci aşama): Uyuşturucu madde kaçakçılığı veya diğer suçlardan elde edilen nakit para, finans sistemine sokularak, kaydi para haline getiriliyor. Kullanılan yöntemler şöyle:
• Nakit para, banka mevduat hesapları, ödeme emirleri, elektronik transferlerle mali sisteme sokulur.
• Para, tahvil, hisse senedi gibi mali araçlara dönüştürülür.
• Sanat eserleri, mücehver, antika, gayrimenkul v.s satın alınır.
• Talih oyunları salonlarında kumardan büyük para kazanılmış gibi işlemler yapılır.

Ayırma (ikinci aşama):
Para küçük miktarlara bölünerek bankacılık sistemine sokulduktan sonra, her hesap çok sayıda alt hesaplara bölünür ve bir banka hesabından başka bankalardaki hesaplara aktarılıyor. Böylece kara parayı kaynağından olabildiğince ayırabilecek para hareketleri gerçekleştiriliyor.
• Bütünleştirme (üçüncü aşama): Ayırma aşamasından sonra eldeki ekonomik değerler ticari bir işin meşru gelirleri gibi ekonomik sisteme entegre ediliyor. Artık diğer aşamalardan geçilmiş olduğu için, paranın kaynağını izah eden gerekçeler de hazırlanmış olduğundan, bu aşamadaki işlemler tamamıyla normal bir ticari işlem görüntüsüne sahip. Bu nedenle kara para aklayıcı bu aşamada elindeki karaparayı meşru bir para gibi her ticari işlemde kullanılıyor.



GÜNCEL