Gündem Karaman'daki maden ocağında son durum

Karaman'daki maden ocağında son durum

29.10.2014 - 07:43 | Son Güncellenme:

Karaman’ın Ermenek İlçesi'nde Has Şekerler Madencilik şirketine ait kömür ocağındaki su baskınında mahsur kalan 18 işçiye henüz ulaşılamadı.Karaman'a giden Başbakan Ahmet Davutoğlu kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Davutoğlu, madencilere ne zaman ulaşılabileceği ile ilgili bir şey söylemenin mümkün olmadığını aktardı.

Karamandaki maden ocağında son durum

DAVUTOĞLU: ZAMAN VERMEK MÜMKÜN DEĞİL

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu'nun açıklamasından önemli satırlar şöyle:

-Bütün gece çalışma sürdürüldü ancak eğimin yoğunluğu ve özellikle su baskını dolayısıyla çamurlaşan ortam nedeniyle çalışmalar istediğimiz kadar ilerlemedi. Bir taraftan zamanla yarışılıyor, bir taraftan da yoğun su nedeniyle ilerlemekte zorluk yaşanıyor. 30 kurumumuz kriz yönetimiyle devreye girdi. Her halükarda elimizden gelen tüm imkanlarla gece gündüz çalışmaktayız.

-Bu coğrafyayı çok yakından bilen biriyim. Doğduğum mekan buraya çok yakın. Toros Dağlarındaki iş imkanlarının kıtlığı ve buradaki insanların, madende olan kardeşlerimizin de helal rızık için ne zor şartlar altında çalıştığını en yakından bilen birisi olarak söylüyorum, her birinin acısını üzüntüsünü paylaşıyoruz. Biran önce bu kardeşlerimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapılacak. Öncelikli meselemiz suyu süratle tahliye etmek ve helal rızık için oraya inmiş kardeşlerimize biran önce ulaşmak, en temel hedefimiz bu.

Haberin Devamı

-420 görevlimiz fiilen alanda çalışıyor. Bunun 329’u arama kurtarma konusunda uzman kişiler. Dalgıçlarımız var. Olabilecek her ihtiyacı karşılayabilecek birikimimiz devreye sokulmuş durumda. İnşallah en kısa zamanda kardeşlerimize ulaşırız ama durumun zorluğu aşikar. Bu zor şartları aşarak madenci kardeşlerimize ulaşabilmek için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Ailelerin birçoğuyla kucaklaştım.

-Herhangi bir şekilde işletmenin ya da her hangi bir kurumun ihmali varsa kesinlikle bunun hesabi sorulur. Kimsenin şu veya bu gerekçe ile soruşturmadan azade olacağı gibi bir kanaat sahibi olmaması icabet eder. Bizzat bu işin takipçisi ben olacağım. Her bir işçimizin canı bize emanettir.

-Bakanlarımıza gerekli talimatları verdim. En detayına kadar incelenecek nerede bir ihmal varsa hesabı sorulacak. Her hangi bir ihmal ya da yanlış uygulama yoksa bu kazanın oluş sebebi ile ilgili süreç ortaya konacak ve ek alınması gereken tedbirler alınacak” diye konuştu.

MADENLER MODERNİZASYONDAN GEÇMELİ

-Maalesef birçok madenimizde çok eskiden beri devam eden çalışmalar olduğu için yeterli teknolojik altyapı sağlanamamış görünüyor. Teknolojik yenilenmede dahil olmak üzere madenlerimizin süratle modernizasyondan geçirilmesi lazım. Bu çerçevede elimizden geleni yapacağız.

Haberin Devamı

ZAMAN VERMEK MÜMKÜN DEĞİL

-Madencilere hangi zaman zarfında ulaşılabileceğini söylemenin mümkün olmadığını dile getiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Bütün arkadaşlardan geniş bir brifing aldım. Bu konuda hemen bir bilgi vermek doğru ve mümkün değil. 775 metre kotta kaza oluyor, 812 metreye kadar su çıkıyor. 35 metrelik su birikimini aşarak oraya ulaşmamız gerekiyor. Pompaların devreye girmesiyle 10 metrelik bir tahliye oldu. Ahtapot devreye girdi ve tahliye başladı. Süratle ilerlemeye çalışıyoruz ama işçilerin nerede olduğu lokasyonları tam tespit edilemediği için onlara ne zaman zarfında ulaşılabilir bunu söylemek mümkün değil.

'AHTAPOT'LA ÇALIŞMALAR HIZLANDI

AFAD'ın açıklamasına göre madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak yeni jeneratör ve motopomplar olay mahalline sevk edildi. Bunlardan biri olan ve 'ahtapot' olarak adlandırılan, olay mahalline ulaştı. Ahtapotla çalışmalar daha hızlı devam ediyor. Ahtapot, dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebiliyor. 60 metre derinlikten su çekebilme yeteneğine sahip olan araçlar, 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Alana sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW'lık mevcut kurulu güç 6 kat arttırılarak çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı.

Haberin Devamı

SUYUN NEDENİ BU MU?

Maden Mühendisleri Odası Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı madenle ilgili tespitlerini sundu.Olayın yaşandığı bölgede üç ayrı firmanın maden işlettiğini söyleyen MMO, bu firmaların ‘havza madenciliği’ yapmadığını, yani imalatlarının birbirlerini nasıl etkileyeceğini bilmeden planlama ve üretim yaptıklarını belirtti.
Yakınlardaki eski madenlere fazla yaklaşılması nedeniyle, bu alanlarda yıllar boyu biriken yaklaşık 10 bin metreküp suyun ocak içerisine dolduğunu söyleyen uzman heyet, olayın planlama ve üretim hatası olduğunu savundu.

Haberin Devamı

BAKAN YILDIZ ÖNEMLİ BİLGİLER PAYLAŞTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve Karaman Valisi Murat Koca'nın sabah saatlerinde alanı adım adım inceleyerek çalışmaları kontrol ettiğinin aktarıldığı açıklamada, saha denetiminden sonra Bakanlara ve valiye, AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi'nde çalışmalar hakkında brifing verildiği anlatıldı.

DALGIÇLAR İNDİ AMA...

Bakan Taner Yıldız, saat 11.00'deki şu bilgileri verdi: Her geçen dakika ümitlerimizi daha da aza indirdiği bir andır. Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var. Çalışmalar bütün ocaklardan özel kamu ayırım yapmaksızın devam ediyor. Umke, Kızılay, AFAD’ın TTK’nın bütün ekipleri aktif halde bulunuyorlar."

Maden tabanında 10-12 bin ton su bulunduğunu anlatan Yıldız, dalgıçların arama-kurtarma çalışması için dalış yapmayı denediğini fakat sonuç alınamadığını belirtti. Yıldız, "Şu anda madendeki su seviyesi maalesef işçilerimizin bulunduğu seviyenin üzerinde bulunuyor. Suda görüş mesafesi 1 metre bile değil. Dalgıçlar, 3-4 metre dalmalarının dahi tehlikeli olduğunu ifade ettiler. Madende 10-12 bin ton su var. Görüş mesafesi 1 metre bile değil. Girin talimatı veremeyiz" diye konuştu.
NE YAZIK Kİ SU SEVİYESİ...
Şu anda su seviyesi işçilerimizin bulunduğu seviyenin daha üzerinde bulunuyor. Ne yazık ki böyle bir gerçek var.
SU SEVİYESİ 10 METRE AZALDI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Karaman Ermenek'te maden kazası yaşanan işletmede yürütülen çalışmalara ilişkin, "Suda aşağı yukarı desandreden 10 metrelik bir düşüş söz konusu"

MÜHENDİS: DAHA ÖNCE BÖYLESİNİ GÖRMEDİM
Facianın meydana geldiği maden ocağının yanındaki TURAB Maden Ocağı’nda görev yapan maden mühendisi Emel Tunçdemir de kaza sonrası maden ocağına koşan ekiplerin arasındaydı.
Yaşlı gözlerle çalışmalara katılan Emel Tunçdemir, maden ocağında su tahliyesin hızla devam ettiğini, belirli bir düzeye kadar yardım ekiplerinin ocağa girebildiğini söyledi. Tunçdemir, "Aşağıya inemedim, zaten belirli bir seviyeye kadar inebiliyoruz ondan sonrasına inmek mümkün değil. Takan Deresi yatağında olan galeride suyun patladığını tahmin ediyoruz. Ben daha önce böyle bir kaza duymadım" dedi.
"YANDAKİ OCAKTAN SU PATLAMASI OLABİLİR"
Kazanın, işçilerin bulunduğu ocağın yanındaki daha önce kullanılıp terk edilen ocakta biriken suyun patlamasıyla meydana gelmiş olabileceğini belirten maden mühendisi Emel Tunçdemir, yeraltı suyu patlamalarının dünyada da görüldüğünü söyledi. Tunçdemir, "Ermenek bölgesinde metandan dolayı 10 kişi ölmüştü. Böyle bir kaza ilk defa oluyor. Bu kaza bizi çok derinden etkiledi. Acımız büyük. İçeride benimle çalışan arkadaşlarım da vardı, hepsi efendi insanlardı. Allahtan ümit kesilmez" diye konuştu.
Suyun tahliye edilmesi için TIR’larla dev borular bölgeye taşınırken, kurtarma ekipleri yeraltından güçlü su tahliyesi yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait ’Ahtapot’ olarak nitelendirilen aracın bölgeye gelmesini bekliyor.

YETKİLİDEN BÜYÜK GAF

İŞTE MAHSUR KALAN İŞÇİLERİN İSİMLERİ

Ermenek'te maden ocağını su basması sonucu mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu. Madende mahsur kalan 18 işçinin isimleri şöyle:
"Osman Çoksöyler, Hüsnü Çolak, Ali Haznedar, Kerim Haznedar, Mehmet Tokat, Hüseyin Çolak, İsa Gözbaşı, Bahri Üzer, Kamil Yaman, Tezcan Gökçe, Uğur İlhan, Hüseyin Gültekin, İsmail Gürses, Mehmet Baha, Mehmet Özcan, Hasan Tuncer, Recep Çiloğlu , Ömer Cansu"