Gündem Karamuk bitkisinin faydaları

Karamuk bitkisinin faydaları

29.04.2018 - 17:29 | Son Güncellenme:

Karamuk bitkisi her yörede pek tanınmayan, oysaki hemen herkesin tüketmesi gereken eşsiz bir lezzettir. Tadının verdiği hoşluk ve sağlığa olan katkıları saymakla bitmeyecek kadar çoktur. Daha çok kırsal kesimde yaşayan insanlar tarafından tanınan ve tüketilen bu gizli lezzet kaynağı son zamanlardaki sağlıklı beslenme akımı sayesinde yavaş yavaş tanınmaya başlanmıştır.

Karamuk bitkisinin faydaları

Bilmeyenler üzüm sanabilir

Haberin Devamı

Kamuk bitkisi küçük ve koyu renkli yapısıyla üzüm, erik ya da yabani bir yemişe benzetilebilir. Yol kenarlarında kendiliğinden yetişir. Çekirdekleri zehirli olabilir, tüketilmemesi önerilir. Türkiye’de de yetişir, hububat tarlalarında kendini gösterir.

Ne olduğunu çoğu kişi bilmez

Diken üzümü, ekşimen, karamık, kazımık, sarı çalı diyen kişiler oldukça fazladır. Daha çok karamuk bitkisi adı ile anılır. Kimse tarafından pek bilinmeyen bu bitki, herkes tarafından farklı isimlerle anılmaktadır. Meyvesinin yanı sıra yaprakları, kökü, gövdesi hatta kabukları bile kullanılır.

En büyük faydası; soğuk algınlığına karşı

Koyu renkli meyvelerin soğuk algınlığıyla savaştığı gerçeği bu meyve için de geçerlidir. Her ne kadar soğuk algınlığı tedavisi için daha çok kullanılıyor olsa da birçok farklı faydası da mevcuttur. Soğuk algınlığı belirtilerinden olan ateşe, halsizliğe, iştahsızlığa da iyi gelir. Yorgunluğu da giderir. Safrayı artırır, kusmayı önler, damar daraltıcıdır, kabızlığa iyi gelir, yüksek tansiyona iyi gelir, karaciğeri yeniler ve güçlendirir, varise iyi gelir, kadınsal hastalıklardan âdet ve menapoza iyi gelir. Antikor sayısını artırarak bağışıklık sistemini güçlendir ve dirençlik sağlar. Antikor sayısı arttıkça vücut, hastalıklarla daha kolay savaşabilir hale gelir.

Haberin Devamı

Farklı şekillerde tüketilebilir

Meyvesinin yanında diğer bileşenlerini de tüketebileceğimiz gibi en çok meyve kısmından tatlı, hoşaf, şurup yapılır ve o şekilde tüketilir. Karamuk bitkisinin tat ve renk veren bir yapısı vardır. Hatta çorbaya ve bulgur pilavına da konur. Kök, yaprak, gövde, kabuk veya kendisinin kaynamış suda bekletilmiş hâli demlenerek içilebilir.

Yazarlar