Gündem Karanlık sanat ile aydınlanacak

Karanlık sanat ile aydınlanacak

27.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

BM Kadın Birimi tarafından düzenlenen 16 Günlük Aktivizm Kadınlara Yönelik Şiddete Son Kampanyası şiddet karşısında sanatın gücünü gösterecek. İstanbul Metrosu ve Kadıköy Yoğurtçu Parkı’ndaki bugün açılacak olan sergilerde şiddetin farklı biçimlerine dikkat çekilecek

Karanlık sanat ile aydınlanacak

Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından 16 Günlük Aktivizm kapsamında düzenlenen “#KayıtsızKalmayın” ulusal kampanyası, “Karanlığı Aydınlat” ışık enstalasyon sergisi ile kamusal alana taşınıyor. Serginin dijital eseri ‘Tanık 2021’, 27 Kasım - 4 Aralık 2021 tarihleri arasında Metro İstanbul Şişhane İstasyonu’nda sanatın gücünü kullanarak kadın ve kız çocuklarına yönelik toplumsal farkındalığı artırmayı hedefliyor. Sanatçı Ecem Dilan Köse’nin 2019’da hayata geçirdiği ses etkileşimli eserin uyarlaması olan Tanık 2021, kadınlar ve şiddeti birbirinden uzaklaştırmak için sesin gücünü kullanıyor. 20 metrekarelik led dev ekranda harekete ve sese duyarlı görsel bir gösteriye dönüşen sanat eseri, yanından geçenlerin hareketlerini kinetik kamerayla algılayarak, Ateş Böcekleri’nin ses dalgalarıyla birlikte dansına dönüştürüyor. Alanda bulunan mikrofon aracılığıyla şiddete “Ben de kayıtsız kalmıyorum!” cümlesiyle tepki verenlerin ses dalgalarından oluşan pikseller de Ateş Böcekleri ile bütünleşerek izleyiciye doyumsuz görsel deneyim yaşatıyor. Sanatçı Tanık eseriyle ses ile yeni bir ogrenme amaclıyor. 

Haberin Devamı

Karanlık sanat ile aydınlanacak

12 sanatçı katılıyor

Karanlığı Aydınlat Sergisi, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun mali desteğiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle 27 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda sergileniyor. Küratörlüğünü Fırat Engin ve Ekin Kılıç Ezer’in yaptığı sergi, kadına yönelik şiddetin farklı biçimlerine dikkat çekmek için geleneksel ampul, led, neon gibi malzemelerin mekanla uyumlu tasarımlarını kullanıyor. 12 sanatçı 10 farklı yerleştirmeyle Yoğurtçu Parkı’nda konumlanan sergi sivil toplumun sesini yükseltecek.

Sanatçılar ve eserleri;

Hazan Ünsal: Yerden Yüksek

Efe Alpay, Erhan Tunalı, Oğuz Akın: Göz Yumma

Fırat Engin: Dilek Ağacı

Ece Kibaroğlu: Sığınak

Aykut Öz: Görünmeyen

Haberin Devamı

Emre Okçular: Rüzgarın Fısıltısı

Zeynep Üçöz: Alnaç

Esra Koruç: Oyunbozan

İlkin Eskipehlivan: Ben Değilsem Kim

Ecem Dilan Köse: Tanık 2021

Karanlık sanat ile aydınlanacak