Gündem Kararsızlık yağışı

Kararsızlık yağışı

21.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Yağışlarda iklimsel bir değişilik olmadığını belirten Meteoroloji Genel Müdürlüğü yetkilileri, yağışların kararsızlık yağışı olduğunu ve 10 gündür Türkiye’yi etkisi altına alan yağışların pazar günü etkisini kaybedeceğini belirtti.

Kararsızlık yağışı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre, nisanda yağışlarda yüzde 18 artış gözlenirken, mayısta yüzde 28 azalma oldu. Haziran ayının 19 günlük periyotunda ise 1981-2010 dönemi normaline göre yağışlarda yüzde 43’lük artış gerçekleşti. Haziranda, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgeleri hariç, tüm bölgelerde yağış miktarlarında artış kaydedildi. Özellikle İç Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgeleri yüksek yağış alırken, Ege Bölgesi’nde normalin iki katından fazla yağış meydana geldi.
Meteoroloji yetkilileri, Türkiye’yi etkisi altına alan ve kuvvetli yağışlara atmosferin üst seviyelerindeki soğuk hava ile yer seviyesindeki havanın ısınmasıyla oluşan kararsızlık atmosfer şartlarının yol açtığını belirtti. Kararsızlık yağışı da denilen yağışlar, birçok ilde sel felaketiyle birlikte çok sayıda vatandaşın canını mal oldu.

Haberin Devamı

‘Pazara kadar sürecek’

Haziran’da meydana gelen yağışlarda iklimsel bir değişilik olmadığını belirten yetkililer, şunları kaydetti: “Yağışlı bir haziran ayı geçiriyoruz. 10 gündür kararsızlık yağışları söz konusu. Bir anda sağanak şeklinde yağışların olmasının nedeni kararsızlık yağışı. Bu pazar gününe kadar devam etmesini bekliyoruz.”