Gündem 'Kardeşliğin sembolüydü'

'Kardeşliğin sembolüydü'

20.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Dink için suikaste uğradığı yerde yapılan anma törenine yüzlerce vatandaş katıldı. Konuşmalarda cinayet bir kez daha lanetlenirken Dink’in toplumu bölmek isteyenlerce hedef seçildiği vurgulandı...

Kardeşliğin sembolüydü

 

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in 19 Ocak 2007’de Ogün Samast tarafından öldürülmesinin üzerinden tam 13 yıl geçti. Dink, dün öldürüldüğü yerde

Haberin Devamı

ve saatte yüzlerce seveninin katıldığı programda anıldı. Şişli Halaskargazi Caddesi’ndeki Agos gazetesinin eski binası önünde yapılan anma töreni öncesi Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink ile sevenleri Balıklı Ermeni Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret etti. Burada Dink’in mezarına çiçekler konuldu, dualar edildi. Ardından Agos gazetesinin Halaskargazi’deki eski binasına geçildi.

‘Buradayız Ahparig’

Buradaki anma programına Hrant Dink’in eşi Rakel Dink, oğlu Arat Dink, kardeşi Orhan Dink, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu, Onursal Adıgüzel, Ali Şeker, HDP milletvekili Mithat Sancar ve yüzlerce vatandaş katıldı. Türkçe, Kürtçe ve Ermenice ‘Hrant için Adalet’ pankartları taşıyan yüzlerce kişi, hep bir ağızdan, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeniyiz’, ‘Faşizme inat kardeşimsin Hrant’, ‘Katilleri koruyan cinayete ortaktır’, Buradayız Ahparig’ diye bağırdı. Dink’in vurulduktan sonra düştüğü yere karanfiller bırakıldı, mumlar yakıldı. Agos gazetesinin eski binasına da “Utanmak için geç değil” yazılı büyük bir Hrant Dink fotoğrafı asıldı. Ermenice “Sarı Gelin” türküsü çalındı. Programda Dink’in “Su çatlağını buldu” anısını anlattığı ses kaydı dinletildi.

Haberin Devamı

Törende konuşan Toplumsal Bellek Platformu’ndan Sertaç Ekinci şunları söyledi: “Hrant Dink’in alçakça aramızdan alındığı o lanetli günün 13. yılında, yine aynı yerde, her gördüğümüzde boğazımızın düğümlendiği kaldırımda bir aradayız. Hrant Dink, bu ülkenin en çok ihtiyacı olan kardeşliğin sembolüydü. Sanırım bizden alınışının en büyük nedeni de buydu. Çünkü, bu ülkenin karanlık kalplilerinin ağızlarından düşürmedikleri birlikten çok, bölünmüşlüğe ihtiyaçları var. Biliyorlar ki, ancak bu şekilde kendi atlarını rahatça oynatırlar. Türkiye halklarının, ezilenlerinin bir araya gelmesi, en büyük korkularıdır.”

‘Yaraları onarmak boynumuzun borcu’

Hrant’ın Arkadaşları adına insan hakları savunucusu Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı konuştu. Fincancı şunları kaydetti: “Hrant için, adalet için 13 yıldır mücadele eden arkadaşları nicedir hakikati bu topraklardan sürgün etmiş erke rağmen hakikatin değerini hatırlatıyor hepimize. Hakikat arayışı bitmiyor. Cumartesi annelerini meydanlardan sürseler de, hakikati haykıranları hapsetseler de, sindirmek için üzerimize gelseler de, hakikati haykırmaktan vazgeçmemişti Hrant, vazgeçmeyeceğiz öyleyse hiçbirimiz. Kötülüğe karşı nefret değil bizimkisi. Bitimsiz bir mücadele. Kötülüğün sıradanlığına kapılmasın insan, hakları için mücadele etsin, boyun eğmesin erke. Sözümüz var Hrant’a, yaralarımızı bilip de onarmak boynumuzun borcu.”

Haberin Devamı

Kardeşliğin sembolüydü

Osmanbey metro durağı kapatıldı

Anma töreni boyunca geniş güvenlik önlemleri alındı. Vatandaşlar alana arama noktalarından geçerek ulaştı. Polis helikopterlerinin de havadan destek verdiği önlemler kapsamında  Şişli Halaskârgazi Caddesi ve caddeye çıkan sokaklar kapatıldı. Ara sokaklarda TOMA’lar bekletildi. Yenikapı-Hacıosman metro hattındaki Osmanbey istasyonu saat 12.00-16.30 saatleri arasında kapatıldı.

Yazarlar