Gündem ‘Karekodlu hasta’ uygulaması başladı

‘Karekodlu hasta’ uygulaması başladı

18.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Hasta güvenliği için bir dizi yeni uygulamayı devreye sokan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, yoğun bakım ünitesinde yatan hastalara, yanlış ilaç verilmesinin önüne geçmek için parmak izi sistemini hayata geçirdi.

‘Karekodlu hasta’ uygulaması başladı

Hastanede aynı zamanda, hastalara verilen karekodlu bileklikle de yanlış kişinin ameliyata alınmasının önüne geçiliyor. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, yoğun bakım ünitesinin 20. kuruluş yılında yeni uygulamaları hayata geçirdi. Buna göre, yoğun bakımda artık ilaçlara, hekim ve hemşirelerin parmak iziyle erişilebiliyor. Hekimin yazdığı miligram kadar ilacın parmak iziyle alınabildiği sistemle hastalara yanlış doz ilaç verilmesinin önüne geçilecek. Ayrıca hastalara verilen karekodlu bileklikle de yanlış kişinin ameliyata alınmasının önüne geçilecek.

Haberin Devamı

Hacettepe Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı ve Yoğun Bakım Ünitesi Başkanı Prof. Dr. Arzu Topeli İskit, yoğun bakımda hasta güvenliğinin çok önemli olduğunu belirtti. İskit, “Hastaya fazla doz ilaç uygulanabilir. Bu sistemde buna izin verilmez. Hekimin imzasıyla bir istem yapılır. Örneğin hastaya x miligram ilaç verilecek. Sadece o kadar miligram ilaç çekilebilir. İhlal varsa onu yakalarsınız” dedi.